Sirijske izbjeglice bez mjesta za ukop

Sirijske izbjeglice u Libanu, uz sve nevolje, suočavaju se i sa problemom ukopa umrlih.

To je još jedan od primjera traumatične izbjegličke krize u toj zemlji.

Kad je suprug Fatime Jdeir poginuo u saobraćajnoj nesreći, porodica ga je morala negdje sahraniti.

To nije bio lagan zadatak. Gradsko groblje bilo je puno.

Na kraju su im neki Libanci dozvolili da ga sahrane na njihovoj parceli u drugom gradu.

“U Siriji smo se mogli sahranjivati gdje god smo htjeli, ali to ovdje nije jednostavno. Nismo znali šta da radimo s njegovim tijelom”, kaže Jdeir.

Više od hiljadu umrlih

No, barem je sahranjen nedaleko od izbjegličkog kampa.

“Sretni smo što je sahranjen blizu, tako da mu možemo otići na grob. Moj brat uvijek govori da ćemo njegove ostatke ponijeti sa sobom kad se budemo vratili u Siriju”, ističe Mohamad Jdeir, sin preminulog.

Prema podacima Ujedinjenih naroda, u Libanu je od početka sirijskog rata zvanično umrlo 1100 Sirijaca. Ali, smatra se da je taj broj mnogo veći.

Većina izbjeglica u Libanu nema novca platiti troškove sahrane. Novac za parcele obično izdvajaju humanitarne organizacije.

“Umro je neki čovjek, a nadležni lokalnih groblja nisu dopustili da ga tu sahranimo. Nisu nam objasnili zašto, ali kad su saznali da smo mi sirijske izbjeglice, rekli su da ga tu ne možemo sahraniti. Sahrana na privatnom groblju košta. Ako nemate za hranu, kako da imate za pokop”, govori Farid al-Hassan, izbjeglica iz Sirije.

Mogućnost prijevoza

Druga mogućnost je da se tijelo pokojnika preveze preko granice, ali procedura je komplicirana, a cijena najmanje 2000 dolara.

Većina izbjeglica su suniti, koji tradicionalno ne mogu biti sahranjeni pored kršćana, šiita ili pripadnika druge vjere.

“Žao mi je što moram reći da je riječ o predrasudama. Sirijac ne može biti sahranjen na kršćanskom groblju. Nema mjesta za sahranu muslimana. To je razlog što na ovom sunitskom groblju nema mjesta, a tu bi se eventualno mogli sahranjivati Sirijci”, pojašnjava gradonačelnik Saad Nayela.

“Postoji mjesto gdje se sirijske izbjeglice mogu sahranjivati, a to je upravo ovo groblje. Kuvajtska humanitarna organizacija platila je da se napravi groblje za izbjeglice i siromašne Libance. Ipak, i ono se brzo puni”, izvještava Nicole Johnston, reporterka Al Jazeere.

Većina sirijskih izbjeglica u Liban je došla ne očekujući da će ostati duže od nekoliko mjeseci.

Međutim, neki od njih se nikada neće vratiti kući.

Izvor: Al Jazeera