Sirijske bebe bez državljanstva u Libanu

U Libanu se nalazi više od tri miliona sirijskih izbjeglica. Jedan od najvećih problema s kojim se suočavaju jeste dobijanje dokumenata, posebno kada je riječ o bebama.

Otac novorođene djevojčice Merjem poginuo je prije tri mjeseca u borbama u Siriji. U njenoj porodici nema uzbuđenja koje obično prati rođenje djeteta.

Njena majka, izbjeglica iz Sirije, leži sama u bolničkom krevetu. Nema porodicu koja bi joj pomogla. Ne zna šta da radi. To su još jedna usta koja treba nahraniti, a ona već ima šestoro djece.

Izdavanje rodnog lista za Merjem nije među prioritetima njene majke.

Atiya Abu Jaber, također izbjeglica iz Sirije, prvi put drži svog novorođenog sina Alija. Njegovo je 11. dijete. Dom će mu biti šator, koji će dijeliti s još desetoro braće i sestara.

Neizvjesna budućnost

Atiya je u Liban izbjegao prije godinu i još nema posao.

Kaže da će izvaditi rodni list za sina tek kada bude imao novca.

”Morao bih prodati nešto hrane koju su nam donirali kako bih izvadio rodni list. Za sve nam je potreban novac, a njega nemamo”, kaže Abu Jaber.

Iz UN-a tvrde da su u Libanu rođene najmanje 24.000 sirijskih beba. Pokušavaju ohrabriti roditelje da libanskim vlastima i Sirijskoj ambasadi prijave tu djecu.

Baka jednog novorođenčeta, koje još nema ime, kaže da porodica ne zna ni kako bi mogla izvaditi rodni list.

Samo zna da bi mogli imati problema ako ga ne budu imali, ali dodaje da je budućnost svakako neizvjesna.

„Sve zavisi od razvoja događaja u Siriji. Ne možemo djecu upisati u školu”, kazuje.

Broj novorođenih Sirijaca bez rodnog lista svakodnevno raste.

Hamaidova kćerka Wiam uskoro će napuniti godinu. Ni ona nema rodni list. Hamaid je svjestan kako to znači da se s njom neće moći vratiti natrag u Siriju, ali nema novca za plaćanje različitih taksi.

„Da imam novac, ne bih vadio rodni list, nego bih otišao pedijatru. Kćerka mi je bolesna, a ne mogu je odvesti ljekaru”, kaže Hamaid.

„Ipak, nedostatak novca nije jedini razlog. Članovi porodica mnogih od ovih izbjeglica pripadaju pobunjenicima i aktivistima, pa se plaše otići u Sirijsku ambasadu u Bejrutu. Također, mnogi od njih su od rata u Siriji pobjegli u Liban nelegalnim putevima, preko planina, pa nemaju ni dokumente neophodne za vađenje rodnog lista”, javlja reporterka Al Jazeere Rula Amin.

Iako rodni list spada među osnovna prava, za hiljade sirijskih izbjeglica koje se svakodnevno bore za opstanak, to je pitanje marginalizovano.

Izvor: Al Jazeera