Sirijska vojska zauzela grad u Homsu

Vojska je uklonila eksplozivna sredstva koja je ISIL postavio u tom gradu (EPA)

Sirijske snage, uz podršku ruskih zračnih udara, potisnule su borce grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) iz grada al-Qaryatain nakon što su ga držale u okruženju u proteklih nekoliko dana, javili su državni mediji.

Okružen brdima, al-Qaryatain se nalazi 100 kilometara zapadno od drevnog grada Palmira, koji su Vladine snage preuzele od ISIL-a prošle nedjelje.

ISIL je držao al-Qaryatain pod kontrolom od kraja augusta prošle godine.

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad je pokušavao osvojiti taj grad i druge teritorije koje ISIL kontrolira u toj oblasti kako bi se smanjila mogućnost da ta grupa pokrene napad na naseljena područja na zapadu Sirije, gdje se nalazi Damask i drugi veliki gradovi.

Državna novinska agencija SANA, navodi da su vojska i njeni saveznici “u potpunosti obnovili sigurnost i stabilnost u al-Qaryatainu nakon što su ubili posljednje grupe terorista Daesha” u gradu, koristeći arapski akronim “Daesh” za ISIL.

Vladine snage ušle su u grad iz više pravaca, prenosi državna novinska agencija SANA. Sirijski vojni izvor rekao je za tu agenciju da je vojska uklonila eksplozivna sredstva koja je ostavio ISIL u zapadnom dijelu grada.

Ubijen glasnogovornik Nusre

U međuvremenu, sirijska Opservatorija za ljudska prava javila je da je u zračnim napadima na sjeverozapadu Sirije ubijen glasnogovornik Fronta Al-Nusra, njegov sin i još 20 članova te grupe.

“Abu Firas al Suri, njegov sin i još najmanje 20 boraca Nusra fronta i Jund al-Aqsa, kao i borci iz Uzbekistana, ubijeni su u udarima na pozicije u provinciji Idlib”, rekao je za AFP šef Opservatorije Abdel Rahman.

Zasad nije poznato da li su napade izveli sirijski ili ruski avioni, navela je francuska agencija.


Al Suri se borio protiv Sovjeta u Afganistanu [Al Jazeera]

Al Suri, čije je pravo ime Radvan Namus, borio se protiv Sovjeta u Afganistanu gdje je upoznao Osamu bin Ladena, prije nego što se vratio u Siriju na početku rata 2011. godine.

Opservatorija je navela da se napad dogodio za vreme sastanka pobunjenika u Idlibu koji je od 2015. godine u rukama Fronta al Nusra i njegovih saveznika.

Prekid vatre uz posredovanje SAD-a i Rusije stupio je na snagu 26. februara u ponoć u Siriji, ali se sporazum o primirju ne odnosi na borce ISIL-a i Fronta Al-Nusra.

Izvor: Agencije