Sirijska vojska ušla u ISIL-ovo uporište Mayadin

Sirijska vojska danas je ušla u grad Mayadin, jedno od posljednjih uporišta oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na istoku Sirije, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), a prenose agencije.

“Uz podršku ruske avijacije, režimske snage ušle su u Mayadin i zauzimaju zgrade na istoku grada”, rekao je direktor tog NVO-a Rami Abdul Rahman.

Zauzimanje Mayadina dio je ofanzive Vlade Sirije za izbacivanje ISIL-a iz provincije Deir ez-Zor.

Područje ovog grada bilo je meta i jučerašnjih krstarećih raketa koje su ruske podmornice ispalile iz Sredozemnog mora.

Zarobljeni mještani

A u centralnoj Siriji borci povezani s Al-Kaidom danas su napali selo koje se nalazi na granici teritorija pod kontrolom Vlade i pobunjeničkih grupa, prenosi agencija AP.

Napad na selo Abu Dali u provinciji Hama predvodi grupa Tahrir al-Sham. Ta grupa sve je utjecajnija u sjeverozapadnoj provinciji Idlib, kao i na sjeveru provincije Hama, gdje napadaju i druge pobunjenike i područja pod kontrolom Vlade.

Prema navodima Opservatorije, zarobljeno je nekoliko mještana. Agencija Iba, povezana s boračkim grupama, nije spominjala taj napad, ali je navela da su ruski avioni bombardovali područja pod njihovom kontrolom u sjevernoj Siriji.

Izvor: Agencije