Sirijska vojska presjekla put za Halep

Assadove snage su dugo pokušavale zauzeti strateški put (Reuters)

Snage sirijske vojske su ostvarile značajan napredak u Halepu uprkos trodnevnom prekidu vatre koji je najavio Damask, presjekavši jedini put koji vodi u i van područja grada koji kontroliraju pobunjenici.

Državne snage su u četvrtak stigle na udaljenost od jednog kilometra od strateške ceste Castello, čime je put u dometu njihovog lakog oružja. Time je grad efektivno odsječen od okolnih mjesta.

“Ako državne snage uspiju zadržati položaje tamo i odbiju kontranapad, onda će opozicijske četvrti biti potpuno opkoljene”, rekao je Rami Abdel Rahman, čelnik Sirijske opservatorije za ljudska prava sa sjedištem u Londonu.

Sirijski pobunjenici su kazali da se priprema kontranapad za zauzimanje izgubljenih pozicija i za osiguravanje strateške ceste. U područjima pod kontrolom pobunjenika u Halepu živi do 300.00 ljudi.

“Oni (režim i njihovi saveznici) su napadali cestu dugo vremena, ali nismo ovakve borbe vidjeli mjesecima”, rekao je za Al Jazeeru Tamer Osman, novinar iz Halepa. “Konstantno se granatira. Niko sada ne može ni ući, ni izaći iz grada.”

Pojačani napadi

Osman je rekao da se državne snage bore da preuzmu kontrolu nad farmama al-Malaha i nad izbjegličkim kampom Handaret duž ceste Castello.

“Prije se moglo brzo proći, ali nikad niste znali da li će vam na glavu pasti barel-bomba ili granata. Sada je to nemoguće”.

Do napredovanja režimskih snaga je došlo samo dan nakon što je sirijska vojska objavila 72-satni prekid vatre u srijedu. Režimske snage, podržane žestokim ruskim zračnim udarima, od februara pokušavaju da okruže područja grada koje kontroliraju pobunjenici.

Halep, drugi najveći grad u Siriji i prijeratni ekonomski centar, godinama je podijeljen na dijelove koje kontroliraju pobunjenici i dijelove koje kontroliraju režimske snage.

“Sve frakcije su poslale pojačanja i pokušavaju da zauzmu položaje koji su pali u ruke režimskim snagama, ali je situacija veoma loša. Tokom noći su režimske snage imale žestoku zračnu podršku”, rekao je anonimni pobunjenički oficir za Reuters.

Pobunjenička grupa Jaish al-Islam (Vojska islama) je saopćila da su njena četiri borca poginuli tokom borbi.

U pobunjeničkim napadima na distrikt Sayf al-Dawla, koji u gradu kontroliraju režimske snage, ubijeno je troje ljudi, navodi SOHR.

Prema navodima sirijske vojske, “teroristička” grupa je pokušala da napadne položaje vojske u tom području, a sirijski vojnici su odbili napad i preuzeli kontrolu nad farmama al-Malah duž ceste Castello.

Brojne žrtve

U sirijskom ratu, koji je ušao u šestu godinu, ubijeno je najmanje 250.000 ljudi, raseljeno je više od 6,6 miliona ljudi unutar zemlje, a 4,8 miliona je napustilo Siriju, od kojih su mnogi utočište potražili u Evropi.

Američki državni sekretar je pozdravio najavu snaga Bashara al-Assada o prekidu vatre, kazavši da su u toku razgovori kako bi se prekid vatre produžio.

Prošlog mjeseca su Assadovi saveznici iz libanske grupe Hezbollah, koju podržava Iran, rekli da će prebaciti svoje snage u područje Halepa. Čelnik grupe Hassan Nasrallah je rekao da je odbrana Halepa jednaka odbrani Damaska.

Ranije ove godine su provladine snage i savezničke šiitske milicije presjekle zaseban važni put sjeverno od Halepa.

Assad i njegovi saveznici kažu da se u Halepu bore protiv Fronta al-Nusra, grupe povezane sa Al-Kaidom – a nijedna od tih grupa nije uključena u privremeni prekid vatre – ali pobunjeničke grupe koje se bore u okviru Slobodne sirijske vojske kažu da oni u potpunosti kontroliraju područja grada koja pripadaju pobunjenicima.

Izvor: Al Jazeera i agencije