Sirijska vojska postavila sisteme protivzračne odbrane i rakete

U subotu je srušen ruski avion Su-25, na terenu na kojem su se vodile žestoke borbe (EPA)

Sirijska vojska postavila je nove sisteme protivzračne odbrane i protivavionske rakete na linije fronta na području Halepa i Idliba, kazao je Reutersu neimenovani komandant vojnog saveza, koji se bori na strani predsjednika Sirije Bashara al-Assada, prenosi Reuters.

“Sirijska vojska dovodi novu zračnu odbranu i protivavionske rakete sa područja na liniji fronta prema ekstremistima u zaleđu Halepa i Idliba. Oni [sistemi] pokrivaju zračni prostor na sjeveru Sirije”, rekao je taj komandant.

Ruski avioni intenzivirali su napade na gradove koje drže pobunjenici u sirijskoj sjevernoj pokrajini Idlib, nakon što su pobunjenici oborili ruski borbeni avion.

Rusko Ministarstvo odbrane i sirijski pobunjenici saopćili su da je u subotu srušen ruski avion Su-25, na terenu na kojem su se vodile žestoke borbe, praćene snažnim zračnim napadima usmjerenima na pobunjeničke grupe suprotstavljene sirijskom predsjedniku.

Ruski pilot Roman Filipov, čiji su borbeni avion oborili pripadnici oružane grupe Tahrir al-Sham iznad teritorije koju kontroliraju, raznio je sebe granatom nakon što su ga pripadnici te oružane grupe teže ranili i okružili, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Osvetnički napadi ruske avijacije

Ministarstvo je saopćilo da je za odmazdu uzvratilo udarom visokopreciznog oružja, u kojem je ubijeno više od 30 pobunjenika u području pokrajine Idlib.

U zračnim napadima u subotu, koji su uslijedili nakon obaranja aviona, poginulo je najmanje deset osoba, uključujući djecu, u gradu Khan al Sublu, u blizini gdje je avion srušen, kazali su za Reuters spasioci.

Zračni napadi i strah od odmazde sirijske vojske i iranskih milicija dovele su do egzodusa desetaka hiljada civila prema sjeveru, odnosno sigurnosti privremenih izbjegličkih logora na sirijskoj strani granice s Turskom.

Izvor: Agencije