Sirijska vojska krenula u ofanzivu

Rusija zračnim napadima pruža podršku sirijskoj Vladi, koja se bori za kontrolu nad teritorijom od strateškog značaja na sjeveru zemlje. Ali pobunjeničke grupe u pokrajini Hama se ne predaju, izvijestila je reporterka Al Jazeere, Zeina Khodr.

Sirijska vojska je krenula u ofanzivu… Pojačanja se šalju na prve linije fronta, na sjever pokrajine Hama. Riječ je o koordiniranom napadu na opozicione snage, u koji su uključene i sirijska i ruska vojska. 

Ruski vojni avioni iz zraka pružaju podršku snagama sirijskog režima, koje ulaze sve dublje u ovu, strateški važnu, teritoriju.

Ovo je prvi zajednički napad zračnih i kopnenih snaga od kada je Rusija, prije više od sedmicu, počela operaciju u Siriji.

„Danas su sirijske oružane snage počele sveobuhvatni napad s ciljem eliminacije terorističkih grupa i oslobađanja oblasti i gradova koje su pustošili i u kojima su činili zločine”, kaže Ali Ayoub, načelnik Generalštaba Sirijske vojske.

Stanje na terenu

Komandanti Sirijske vojske kažu da su im ruski zračni napadi pomogli i oslabili neprijatelja… Ali, na terenu, opozicija se ne predaje.

Pojedine grupe, poput one kojoj pomažu Sjedinjene Američke Države, koriste američke protutenkovske projektile kako bi zaustavile napredovanje režima.

Pripadnici druge pobunjeničke brigade, Ahrar al-Sham, vraćaju se s bojišta na tenku zaplijenjenom od Sirijske vojske.

„Sa svim grupama smo postigli dogovor da se zajedno rasporedimo na položajima i svi su spremni da slijede naše naredbe”, kaže Sheikh Moussa, zapovjednik brigade Ahrar al-Sham.

Na području Hame djeluje više opozicionih grupa. Možda dijele isti cilj – svrgavanje režima, ali nemaju istu ideologiju. Međutim, za sada su nesuglasice i razlike ostavile po strani kako bi se borile protiv, kako je nazivaju, ruske okupacije.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera