Sirijska vojska isplanirala akciju zauzimanja Darayye

Sirijska vojska je u nekoliko navrata neuspješno pokušala zauzeti Darayyu (EPA)

Snage odane sirijskom režimu predsjednika Bashara al-Assada pripremaju akciju preuzimanja kontrole u gradu Darayya, jugoistočno od središta Damaska, koji od početka rata kontroliraju pobunjeničke snage u Siriji.

“Assadov režim je sakupio blizu 1500 boraca, među kojima nekoliko stotina šiitskih boraca, kako bi izveli napad na Darayyu. Na istoku grada akciju kontrolira i 12 ruskih oficira, a ruski zrakoplovi izvode izviđačke letove“, kazao je za Anadoliju šef Informativnog centra u Darayyi Husam Ahmed.

Naglasivši da u gradu pod opsadom živi 12.000 stanovnika, među kojima je polovica djece, Ahmed je kazao da je sudbina tih civila sve neizvjesnija.

“Assadove snage koriste i nove ruske tenkove. Pobunjenici su jedan takav tenk pogodili s pet protutenkovskih projektila RPG, ali ga nisu mogli uništiti. Uđu li Assadove snage u Darayyu, bojim se da ćemo svjedočiti velikom masakru civila”, kazao je Ahmed.

Više od 80 posto grada devastirano, masovni bijeg stanovnika

Prema podacima Informativnog centra, sirijska vojska je u nekoliko navrata neuspješno pokušala zauzeti Darayyu, predgrađe Damaska.

Do sada je na grad bačeno više od 6100 razornih barel-bombi. Više od 80 posto grada u potpunosti je devastirano, a do 90 posto stanovnika je prisiljeno izbjeći u druge regije.

Uporedo s tim, Assadove snage uz podršku ruskog zrakoplovstva nastavljaju sa žestokim napadima na pobunjenička uporišta u i oko Halepa.

Blizu 50.000 izbjeglica proteklih je nekoliko dana već izbjeglo iz Halepa i došlo na granicu s Turskom, a kolone novih prognanika i dalje napuštaju Halep, nekadašnju kolijevku kulture i trgovine, a danas regiju krvoprolića i ratnih užasa.

Izvor: Agencije