Sirijska pobunjenička grupa demantira da se povlači

Sirija, Idlib, Vojnici
Demilitarizirana zona bit će duboka 15 do 20 kilometara, duž linije dodira snaga, a patrolirat će turske i ruske snage (EPA)

Sirijski pobunjenici su u nedjelju zanijekali da su povukli teško oružje iz buduće “razvojačene zone” predviđene na sjeverozapadu Sirije na temelju ugovora između Moskve i Ankare, nakon što je Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) objavio informaciju o povlačenju oružja.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) priopćio je ranije u nedjelju da je pobunjenička skupina Failaq al-Sham počela povlačiti svoje snage i teško naoružanje iz demilitarizirane zone na sjeveroistoku Sirije.

‘Nema promjene položaja oružja ni pregrupiranja boraca’

“Skupina Failaq al-Sham prva je koja ispunjava zahtjev da napusti demilitariziranu tampon zonu (DMZ) koju su uspostavile Turska i Rusija kao bi se izbjegla sirijska vojna ofenziva”, rekao je Rami Abdulrahman, koji vodi SOHR, kako prenosi Hina.

“Skupina povlači svoje snage i teško naoružanje iz područja južnog Halepa, u blizini pokrajine Idlib, koja je dio DMZ-a prema zapadu”, rekao je Abdulrahman.

No, ta je skupina poslije zanijekala da se povlači.

“Nije bilo nikakve promjene položaja oružja ni pregrupiranja boraca”, rekao je Seif al-Raad, glasnogovornik, podsjetivši ipak da je njegova skupina prihvatila ugovor iz Sočija, prenosi Hina.

Nakon tih demantija pobunjenika, SOHR je ostao pri prvotnoj tvrdnji da se oružje doista povuklo.

Demilitarizirana zona bit će duboka 15 do 20 kilometara, duž linije dodira između pobunjeničkih i vladinih snaga, a patrolirat će turske i ruske snage.

Povlačenje do sredine oktobra

Turska i Rusija dogovorile su se sredinom rujna o uspostavi demilitarizirane zone u pokrajini Idlibu iz koje se pobunjenici trebaju povući do sredine sljedećeg mjeseca.

Ugovor koji je 17. rujna potpisan u Sočiju treba, zahvaljujući uspostavi tampon zone, spriječiti krvavu ofenzivu režima na pokrajinu Idlib i okolicu gdje je koncentriran velik broj pobunjenika.

Failaq al-Sham treća je najveća pobunjenička skupina na sjeverozapadu Sirije, navodi SOHR.

Najveća pobunjenička skupina Tahrir al-Sham još treba objaviti svoje stajalište o sporazumu Turske i Rusije.

Idlib, u kojem je živjelo blizu tri milijuna stanovnika, od kojih je jedna polovica izbjegla u druge dijelove Sirije, posljednje je uporište antivladinih pobunjenika.

Izvor: Agencije