Sirijska opozicija očekuje pomoć SAD-a

Lideri sirijskih opozicionih grupa, koji se nalaze na sastanku u Dohi, podržali su novi mandat Baracka Obame. Očekuju da će se predsjednik SAD-a više posvetiti Siriji u svom drugom mandatu.

Pobjeda Baracka Obame na predsjedničkim izborima u SAD-u ima značaja i za Siriju. Opozicijske grupe, čiji se lideri nalaze na sastanku u Dohi, vijest da će Obama ponovno obnašati predsjedničku funkciju pozitivno su dočekale.

“Čestitamo američkom narodu na njegovom odabiru. Također, čestitamo predsjedniku Obami i nadamo se da će sada, kao lider jedine svjetske velesile, imati više vremena da posveti situaciji u Siriji”, rekao je lider Sirijskog nacionalnog vijeća (SNV) Abdulbaset Seida.

Na posljednjem sastanku u Dodhi dogovoreno je da se broj članova SNV-a poveća na 420, kako bi, osim opozicijskih grupa u egzilu, bile uključene i one iz Sirije.

Ali, neki vjeruju kako i dalje nema konkretnih akcija.

Umorni od inicijativa

“Umorni smo od inicijativa. Želimo djelovati. Uradili smo ogroman posao do sada. Kao što sam rekao, moramo ići naprijed. SNV je spremno raditi na bilo kojoj ozbiljnoj inicijativi”, kazao je član SNV-a Georges Chachan.

Premijer Velike Britanije David Cameroon, tokom posjete Jordanu, ponovio je svoj stav da sirijski predsjednik Bashar al-Assad mora sići sa vlasti. Ipak, dodao je da politička tranzicija mora biti mirna.

“Ono što mi želimo vidjeti jesu promjene u Siriji. Želimo da Assad ode, želimo mirnu političku tranziciju i sigurnu zemlju u budućnosti. Ali, trenutno, međunarodna zajednica mora priznati da ovo što činimo nije dovoljno”, priznao jer Cameroon.

Pod pritiskom SAD-a, sastanak u Dohi najnoviji je pokušaj konsolidacije razilazećih stavovi sirijskih opozicijskih grupa.

Prethodni sastanci, poput konferencije “Prijatelja Sirije”, nisu uspjeli.

Izvor: Al Jazeera