Sirijska opozicija insistira na odlasku Assada

Sirijske opozicione grupe sastale se u nastojanju da postignu jedinstveno stajalište uoči mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom UN-a (EPA)

Posebni izaslanik UN-a za Siriju Staffan de Mistura posjetit će Moskvu u petak, javila je ruska novinska agencija RIA, a iz Rijada je stigla vijest da je sirijska opozicija na sastanku ustrajala na svom zahtjevu da u budućnosti Sirije nema mjesta za sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

RIA, koja je ranije izvijestila da bi De Mistura na razgovore u o stanju u Siriji trebao doći u četvrtak, objavila je, pozivajući se na zamjenika ministra vanjskih poslova Rusije Genadija Gatilova, da je posjeta dogovoren za petak. 

Sirijska opozicija, okupljena na sastanku u glavnom gradu Saudijske Arabije, je ustrajala na svom zahtjevu da se Al-Assadu u bilo kakvom mirovnom sporazumu ne smije dati nikakvu ulogu u prelaznom periodu u uspostavi demokratije u toj zemlji.

Mirovni pregovori

Sirijske opozicione grupe sastale su se u nastojanju da postignu jedinstveno stajalište uoči mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom UN-a, dvije godine otkako je ruska vojna intervencija pomogla Al-Assadovoj vladi da ponovno zauzme glavne sirijske gradove.

Načelnik glavnog štaba ruskih oružanih snaga Valerij Gerasimov u četvrtak je novinarima najavio da će se ruske snage u Siriji vjerojatno smanjiti, no nije htio preciznije navoditi datume ili razmjere mogućeg smanjenja ruskog vojnog prisustva.

Rusija je saveznik sirijskom predsjedniku Al-Assadu i njegovoj je vojsci pružala podršku zračnim udarima što je bilo ključno za pobjedu nad oružanom grupom Islamska država Irak i Levant i opozicionim sirijskim snagama.

Putin je ranije u Sočiju primio Al-Assada s kojim je razgovarao o vojnim operacijama i političkom rješenju za sukob u Siriji.

U srijedu je Putin primio predsjednike Turske i Irana,  Recepa Tayyipa Erdogana te Hasana Rouhanija s kojima je dogovorio da će se organizirati sirijski nacionalni kongres u Sočiju koji bi obuhvatio predstavnike vlasti i opozicionih grupa.

Izvor: Agencije