Sirijska kriza najgora od genocida u Ruandi

U sirijskom konfliktu za mjesec dana prosječno pogine 5.000 ljudi, saopćio je u utorak pomoćnik generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava Ivan Šimonović pred Vijećem sigurnosti UN-a, na sastanku posvećenom Siriji.

“Trenutna, izuzetno visoka razina ubojstava pokazuje drastično pogoršanje sukoba”, rekao je Šmonović, prenosi agencija AFP.

Čelnik Komesarijata UN-a za izbjeglice (UNHCR) Antonio Guterres uporedio je izbjegličku krizu u Siriji s onom u Ruandi.

Prema njegovim riječima, s oko 1,8 miliona izbjeglica registriranih u susjednim zemljama, sirijska kriza je do sada najgora od genocida u Ruandi 1994. godine.

Guterres i koordinatorka UN-a za humanitarnu pomoć Valerie Amos pozvali su Vijeće sigurnosti UN-a na šire međunarodne akcije kako bi se ublažile patnje stanovništva u Siriji i izbjeglica u susjednim zemljama.

Prema podacima UN-a, približno 100.000 ljudi izgubilo je život u 26-mjesečnom konfliktu u Siriji.

Ofanziva režima

Više od dvije sedmice snage sirijskog režima provode ofanzivu u nekoliko provincija koje drže pobunjenici. Osim porasta broja izbjeglica, sve su češće civilne žrtve, a među njima i djeca.

Britanski zvaničnici potvrdili su da neće slati oružje opoziciji. Umjesto toga, dobit će zaštitnu opremu za bojne otrove.

Napadi na svjetsku baštinu

UNESCO je izrazio “duboku zabrinutost” nakon što su objavljeni izvještaji o novim napadima na sirijsku Vitešku tvrđavu (Krak des Chevaliers), jednom od mjesta koje se nalaze na listi UNESCO-ove svjetske baštine, naglasivši da je cilj ovakvog uništavanja “dodatno podsticanje na mržnju” između zaraćenih strana u sirijskom sukobu.

Dva dvorca s tvrđavama na zapadu zemlje su “izuzetni primjerci arhitekture u regiji, koji su nastali u vrijeme križarskih ratova između 11. i 13. stoljeća”, naglasila je glavna direktorica UNESCO-a Irina Bokova.

Nakon sjednice Komiteta za svjetsku baštinu, koji je održan u Kambodži u junu, šest lokacija sirijske svjetske baštine je upisano na Popis ugroženih mjesta svjetske baštine.

Irina Bokova je pozvala počinitelje ovih djela da odmah prestanu s uništavanjem, prenio je AFP.

!Uništiti naslijeđe prošlosti nije ništa drugo nego podsticanje na mržnju i daljnje slabljenje temelja sirijskog društva”, ocijenila je ona.

Sve su češće egzekucije na linijama razdvajanja. Snimak koji je postavila sirijska opozicija prikazuje žrtve u gradu Kara, blizu Damaska. Tvrde da je grupa, u kojoj je bilo i jedno dijete, ubijena na kontrolnom punktu snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada pucnjevima u glavu i grudi.

Tužne slike stižu iz grada Muadmyyat, gdje porodice oplakuju svoju djecu, žrtve posljednjeg granatiranja. Ovaj grad je posljednjih pola godine svakodnevno izložen topovskoj paljbi, tvrde pobunjenici.

Strateške lokacije

I njihova su uporišta u glavnom gradu u fokusu Vladinih snaga. U posljednja dva mjeseca režimske snage su uspjele vratiti nekoliko strateških lokacija širom zemlje.

Slobodna sirijska vojska (FSA) razočarana je britanskom odlukom da im uskrati pomoć u oružju i, umjesto toga, pošalje kontingent opreme za zaštitu od bojnih otrova.

Smatraju da takav potez znači poziv na ubijanje Assadu i sve jačim snagama Al-Kaide.

General Salim Idris iz FSA je rekao: “Zapad samo obećava. Oni se šale s nama. Šta naši prijatelji na Zapadu, u stvari, čekaju? Da Iranci i Hezbollah poubijaju sav sirijski narod. Uskoro tamo neće biti FSA, naoružane i ekstremne grupe preuzet će svu kontrolu, a to nije u britanskom interesu.”

‘Diplomatski pritisak’

“Tu nikada nije bilo riječi o naoružavanju pobunjenika, nego, jednostavno, o diplomatskom pritisku, kako bi se Assadu kazalo – ili ćeš pregovarati, ili ćemo naoružati pobunjenike”, dodao je Idris.

Momentalno, svijet se ne može saglasiti u vezi s tim kako pomoći ovoj zemlji. Do sada se sve završavalo na mnogobrojnim pokušajima.

“Francuska pokušava od samog početka predvoditi napore u mobilizaciji međunarodne zajednice kako bi se okončala sirijska kriza. Ne možemo prepustiti stanovništvo Sirije samima sebi”, kazao je francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Iran i Tunis pozvali su sukobljene strane na ramazanski prekid vatre i nacionalni dijalog kao jedini način rješavanja krize u toj zemlji.

Izvor: Al Jazeera