Sirijci traže spas u Grčkoj

Sve više izbjeglica, koje pokušavaju doći u zemlje Evropske Unije, stiže u Grčku, bez obzira na probleme sa kojima se Grci suočavaju. Među njima su i hiljade izbjeglica iz Sirije. Mnogi su razočarani odnosom grčkih vlasti prema izbjeglicama, izvještava novinar Al Jazeere Barnaby Phillips

Imigranti koji dolaze na obale grčkih otoka pokušavaju da se izbore sa svojom prvom evropskom zimom. Tu su Somalci, Afganistanci i sve više Sirijaca.

Smješteni su u kamp na otoku Mytilini. Vode ga volonteri, koji izbjeglicama osiguravaju sklonište i donose hranu. Izbjeglica iz Sirije Ahmed Ismail je stigao iz Halepa. Nada se da će u Atini pronaći brata.

“Naš život u Siriji je uništen. Nismo mogli ostati. Bombardirali su nam kuće. Kakav je to život? Nismo mogli ostati u Siriji”, kazao je Ismail.

Phillips je u javljanju sa otoka Mytilini kazao: “Ovo je mjesto na kojem mnogi ljudi prelaze iz Turske na grčki otok Mytilini. U daljini iza mene vjerovatno možete da vidite tursko kopno. Nije daleko, ali putovanje je opasno. Čamci kojima krijumčari prevoze ljude često su stari i u lošem stanju. U ovo doba godine, more zna da bude veoma uzburkano.”

Opasno putovanje

Neki ne prežive putovanje. Čamac grupe Afganistanaca je potonuo. Više od 20 ih se udavilo. Murta'zaa je jedini preživio.

Pripadnici grčke obalske straže pronašli su ga gotovo mrtvog u ledenoj vodi. Sada pokušava da obavijesti porodicu i prijatelje da je živ. Ali niko se ne javlja. Krenuo je na savjetovanje, ali kaže da je izgubljen i da ne zna kuda će dalje.

U međuvremenu, sve više Sirijaca dolazi u Atinu., poput Adela Jadouea, koji ne poznaje nikoga u gradu i ne govori grčki jezik. Kaže da je pobjegao od državne vojske.

“Svakog dana, čim se probudim, na internetu razgovaram sa najbližim prijateljima, nadajući se da ću čuti vijesti o padu Assadovog režima”, rekao je Adel.
A tu su i cijele sirijske porodice, smještene u podrumima. Alav Adel je među šestoro djece koja su ovamo stigla s majkom. Atina je drugačija nego što su očekivali.

Alav je kazala: “Ništa ne čine kako bi nam pomogli, nijedna organizacija. Niko nam ne pomaže. Umiremo ovdje od hladnoće i gladi.”

Ali dok se rat ne završi, Sirijci će pokušavati da dođu u Grčku, bez obzira na to što ta zemlja nije spremna da ih primi.

Izvor: Al Jazeera