Video: Napad Turske na položaje sirijskih snaga u Idlibu

Sirijska vojska je objavila da se "zatvara zračni prostor za letove borbenih aviona i bilo kojih aviona" (Reuters)

Turske oružane snage nastavile su izvoditi napade na utvrđene položaje snaga sirijske vojske u pokrajini Idlib.

Turska vojska objavila je novi snimak snimljen bespilotnim letjelicama koje su gađale položaje snaga sirijske vlade Bashara al-Assada u Seraqibu i drugim dijelovima Idliba, prenosi Anadolija.

Na snimku se vidi moment uništavanja tenka, oklopnog transportera, artiljerijski uporišta i vojnika Assadovih snaga.

Turske snage izvode operaciju u Idlibu kao odgovor na napad kojeg je sirijska vosjka 27. februara izvele na položaje turske vojske u toj regiji.

Zatvoren zračni prostor

Sirijska vlada je zatvorila zračni prostor iznad sjeverozapadnog Idliba nakon oprečnih izvještaja o srušenom avionu iznad te regije. 

Turska državna agencija Anadolija javila je da je Ministarstvo odbrane Turske saopćilo da su srušena “dva aviona Su-24 Assadovog režima u Idlibu koji su napali naše letjelice”, što je negirala sirijska državna agencija SANA. 

Ona navodi da je “avion turskog režima” srušen u toj regiji. Dodaje se da je letjelica oborena iznad grada Saraqeba u Idlibu. 

Sirijska vojska je objavila da se “zatvara zračni prostor za letove borbenih aviona i bilo kojih aviona koji lete iznad sjeverozapadne regije Sirije, pogotovo iznad provincije Idlib”. 

U izvještaju SANA-e se navodi i izjava vojnog izvora: “Bilo koja letjelica koja naruši naš zračni prostor bit će smatrana neprijateljskom letjelicom koja se mora oboriti i spriječiti da ostvari svoje ciljeve.”

Sirijski državni mediji objavili su i da je sirijska vojska dosad srušila tri turska drona koje Ankara učestalo koristi kako bi ciljala sirijske vojne lokacije i zračne baze.

Sirijska vojska potvrdila je u nedjelju da su Turci srušili njihova dva aviona nakon što su ih presreli tokom borbene misije u provinciji Idlib. 

Ranije, turski ministar odbrane rekao je da je jedan od njihovih dronova srušen u nedjelju.

Ofanziva u Idlibu

Napredovanje snaga sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u području Idliba, posljednjeg uporišta pobunjenika i oružanih grupa u Siriji, izazvalo je krizu između Moskve, glavne saveznice režima u Damasku, i Ankare, koja podržava neke pobunjeničke grupe.

Turska vojska u četvrtak je pretrpjela najteže gubitke u nekom napadu od početka svoje intervencije u Siriji 2016. godine, izgubivši više od 30 vojnika u napadima sirijske vojske.

Ankara je nakon toga saopćila da neće više zadržavati izbjeglice i migrante na svojim granicama koji pokušavaju stići do zemalja Evropske unije.

Izvor: Al Jazeera i agencije