Sirija: Zarobljenici u kavezima kao živi štit

Jedna od pobunjeničkih grupa u Siriji zatvara zarobljenike u kaveze i koristi ih kao “živi štit”, kako bi na taj način zaustavila zračne napade.

Grupa Jaish al-Islam (Vojska islama) pokušava spriječiti napade na Dumu, najveće uporište opozicije u blizini Damaska. Na taj način pobunjenici planiraju uzvratiti na zračne napade sirijske vojske.

Zatvaraju zarobljenike u kaveze i raspoređuju ih po stambenim četvrtima, kako bi izvršili pritisak na Vladu da prestane gađati Dumu.

Provode ih ulicama, kako bi cijeli svijet vidio da će ti muškarci i žene biti korišteni kao “živi štit”. Vjeruje se da su zarobljenici oficiri, pripadnici alevijske grupe i njihove porodice.

“Ovo su porodice alevijskih oficira. Nakon onoga što se desilo u Dumi i Istočnoj Guti, većina ljudi odlučila je zatvoriti ove zarobljenike, alevije, i visokorangirane oficire sirijske vojske u kaveze u Istočnoj Guti, kako bi iskusili ono kroz što mi prolazimo i kako bi postali meta ruskih zračnih napada, baš kao naša djeca i žene”, kazao je aktivista Bara Abdul Rahman.

Duma je redovno meta zračnih napada sirijske vojske, a napad koji se desio u petak najkrvaviji je do sada. Iz organizacije Ljekari bez granica saopćeno je da je 70 osoba poginulo, a 550 ranjeno u, kako su opisali, ekstremno nasilnom bombardiranju. Meta tog napada bila je puna tržnica.

Nasumična bombardiranja

Napada na civile i stambene četvrti u tom gradu, koji je godinama pod opsadom i najveće je uporište opozicije u okolini Damaska, bilo je i ranije. U augustu je u jednom napadu ubijeno više od 100 osoba, a prije nekoliko dana pogođena je i improvizirana klinika.

Borbe su intenzivirane istovremeno kada i pokušaji da se pronađe političko rješenje. Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda, Staffan de Mistura, posjetio je Damask nakon razgovora u Beču, gdje su svjetske sile i regionalni suparnici pozvali na primirje i nastavak mirovnih pregovora.

Paralelno, u toku su napori pojedinih članica Vijeća sigurnosti UN-a da se usvoji rezolucija kojom bi se zaustavili napadi buradima napunjenim eksplozivom, koje koristi sirijska vojska. Britanski ambasador pri UN-u izjavio je da je ključno, zbog pogubnih posljedica, da nasumična bombardiranja prestanu. Ona su i jedan od uzroka novog vala izbjeglica iz Sirije.

Ali, Rusija je jasno poručila da će se usprotiviti bilo kakvoj rezoluciji, jer smatra da bi ugrozila do sada bezuspješne diplomatske napore da se pronađe rješenje sukoba.

Izvor: Al Jazeera