Sirija: Više od 100 boraca ISIL-a pobjeglo iz zatvora

Gotovo svi zatvori koje čuvaju Sirijske demokratske snage i dalje su pod kontrolom (Reuters)

Više od 100 zatvorenih pripadnika oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) pobjeglo je iz zatvora u Siriji od početka turske ofanzive na Kurde na sjeveru zemlje, izjavio je u srijedu visoki američki dužnosnik.

“Mislimo da ih je pobjeglo više od 100. Ne znamo gdje se nalaze”, rekao je James Jeffrey, američki izaslanik za Siriju, pred Komisijom za vanjske poslova Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, prenosi Hina.

Turska je 9. oktobra pokrenula ofanzivu na kurdske borce, saveznike Washingtona i zapadnih zemalja u borbi protiv ISIL-a, zbog čega su brojne zemlje zabrinute za sudbinu hiljade stranih boraca zatvorenih u logorima koje su kurdski borci nadzirali.

Gotovo svi zatvori koje čuvaju Sirijske demokratske snage (SDF) i dalje su pod kontrolom, izjavio je Jeffrey.

“Nadziremo ih najbolje što možemo. Imamo još ljudi u Siriji koji rade sa SDF-om i jedan od prioriteta su ti zatvori”, objasnio je on.

Trump: Borbe završene

Turska i Rusija dogovorile su se da će potisnuti kurdske borce iz zone 30 kilometara od turske granice, a zatim će zajedno nadzirati uski pojas “sigurne zone” koju Ankara želi uspostaviti na sjeveru Sirije.

Turska je najavila da neće nastaviti vojnu ofanzivu na kurdske snage na sjeveru Sirije, jer su se one povukle iz pograničnih područja.

Američki predsjednik Donald Trump ranije u srijedu nazvao je uspostavu “sigurnosne zone” u Siriji “velikim uspjehom” i dodao da se “prekid vatre poštuje”.

“Borbe su završene. Kurdi su sigurni i jako dobro su s nama sarađivali. Zarobljenici ISIL-a su na sigurnom.”

Kremlj je u srijedu ocijenio da je SAD izdao i napustio sirijske Kurde i savjetovao Kurde da se povuku sa sirijske granice ili će ih dokrajčiti turska vojska.

Izvor: Agencije