Sirija: UN daje listu osumnjičenih tužiocima

Pinheiro je rekao da će potrazi za pravdom najbolje pomoći ciljanim otkrivanjem (Reuters)

Istražitelji Ujedinjenih naroda za ratne zločine u Siriji spremni su predati tužiteljima listu imena mogućih osumnjičenih za ta djela.

Sa sastanka u Ženevi, lideri UN-ovog Vijeća za ljudska prava pozvali su druge zemlje, koje pripremaju slučajeve procesuiranja zločina, da kontaktiraju njihove istražitelje.

Nezavisno povjerenstvo je u ožujku 2011. godine počelo ispitivati navode o kršenju ljudskih prava u Siriji.

Liste neće objaviti javno

“Naš cilj je uvijek bio pružati učinkovitu pomoć žrtvama i zalažemo se za njihova prava, a ključna stvar u tome je da se počinitelji izvedu pred lice pravde. Nećemo javno objaviti imena s lista, potrazi za pravdom najbolje ćemo pomoći ciljanim otkrivanjem. Imena i informacije o navodnim počiniteljima podijelit ćemo s državnim tužiteljstvima koja pripremaju slučajeve pred kompetentnim i nepristranim sudstvima”, rekao je Paulo Sregio Pinheiro iz Nezavisnog povjerenstva za pitanja Sirije.

UN-ovo istražno povjerenstvo koje vodi Pinheiro prikupilo je svjedočenja i dokaze i sastavilo pet tajnih lista osumnjičenih ratnih zločinaca.

Na popisu su i imena iz sirijske Vlade, sirijskih sigurnosnih služba i također vođe pobunjenika, prenijela je Hina.

Istražitelji su najavili prošli mjesec da planiraju objaviti imena osumnjičenih i otvoriti nove puteve da ih privedu pravdi.

Izvor: Al Jazeera i agencije