Oglasi

Sirija: Učenici ubijeni u granatiranju škole

Libanska vojska je saopćila da je postavila odbrambeni front duž istočne granice sa Sirijom.
U napadu na školu su ubijeni profesor i devetoro učenika, skoro 20 osoba je ranjenoReuters - Arhiva

Profesor i devetero učenika ubijeni su u utorak, kada je granata pala na školu u izbjegličkom logoru Al Vafidin, u pokrajini Damask, izvijestila je službena sirijska televizija.

Ubijen novinar

Novinar Vladinog dnevnog lista Techrine Naji Assad ubijen je u utorak u četvrti Tadamun na jugu Damaska, objavila je sirijska državna televizija.

Šezdesetogodišnji novinar u penziji nastavio je pisati za novine.

Ovo je drugo ubistvo novinara za manje od dvije sedmice u istoj četvrti, u kojoj se vode žestoki sukobi između vojnika i pobunjenika.

Basela Teufika Jusefa, reportera sirijske državne televizije, ubili su pobunjenici 22. novembra optuživši ga da pripada "šabihama", civilnoj režimskoj miliciji.

Najmanje 15 profesionalnih novinara, među kojim su i strani i sirijski, i 41 građanin-novinar ubijeni su u Siriji u okviru njihovih aktivnosti od početka sukoba, saopćili su Reporteri bez granica u svom posljednjem izvještaju krajem novembra.

Istom brojkom žrtava raspolaže i sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu, prenosi Hina.

"U strašnom napadu smrtno je stradalo devetero učenika i jedan profesor. Teroristi su granatirali školu u izbjegličkom kampu Al Vafidin", izvijestila je službena sirijska televizija, dodavši kako je skoro 20 osoba ranjeno.

Sirijski režimski mediji pobunjenike nazivaju "teroristima".

Izvještavajući o istom incidentu, sirijska državna novinska agencija Sana je objavila da je u pobunjeničkom granatiranju škole u predgrađu Damaska smrtno stradalo 29 osoba, navodeći kako je riječ o 28 učenika i jednom učitelju.

U Al Vafidinu je smješteno oko 25.000 sirijskih izbjeglica sa Golanske visoravni, koju je Izrael okupirao 1967. godine.

Logor se nalazi oko 20 kilometara sjeveroistočno od Damaska.

Prema podacima Opservatorije za ljudska prava, od početka pobune protiv režima Bashara al-Assada, u martu 2011. godine, u sukobima je ubijeno oko 41.000 ljudi, većinom civila.

Odbrambeni front

Libanska vojska je saopćila da je postavila odbrambeni front duž istočne granice sa Sirijom, nakon što se mogla čuti pucnjava u tom području, prenosi Fena.

Građanski rat u susjednoj Siriji prijeti nacionalnoj sigurnosti Libana.

Libanska vojska je saopćila da je poslala tenkove i trupe na istočnu granicu nakon što su ispaljeni pucnjevi "sa sirijske strane granice", izvijestile su libanske novine The Daily Star.

Neki pogranični prelazi su zatvoreni ove godine.

Libanske novine su izvijestile da su u granatiranju sa sirijske strane granice poginuli libanski civili i oštećena je infrastruktura.

Lideri opozicije u zemlji su pozvali mirotvorce Ujedijenih naroda (UN) da pomognu u osiguravanju sigurnosti u regiji, javio je UPI.

Libanska reakcija je uslijedila nakon što je NATO izrazio odlučnost da pomogne u Turskoj u odbrani njenih granica protiv vanjskih prijetnji iz Sirije.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je u utorak da je Savez poslao rakete Patriot duž granice s Turskom, na zahtjev Ankare.

Izvor: Agencije