Sirija: Ubijeno 12 članova jedne porodice

Više od 40 civila ubijeno u zračnim napadima sirijskih režimskig snaga na predgrađa Damaska. Avioni su istresli bombe na benzinsku stanicu u predgrađu Damaska.

U drugom zračnom  napadu nadomak sirijske prestonice ubijeno je najmanje 12 članova jedne porodice,  uglavnom djece, tvrde opozicioni aktivisti i nevladini izvori.

Masovne žrtve

Topništvo režima je tokom jutra bombardiralo sjeveroistok Damaska i četvrti na jugu prijestolnice, precizira Opservatorij.

Prema podacima Opservatorija 19 ljudi ubijeno je u srijedu u Siriji, dan nakon pogibije 104 osobe, među kojima 35 civila, 38 pobunjenika i 31 vojnika.

Nakon krvave represije protiv pobune pokrenute u martu 2011., opozicija se naoružala i u Siriji sada traje rat u kojem je poginulo više od 46.000 ljudi.

Nova grupa od dvadesetak sirijskih vojnika, od kojih je i jedan general, prebjegla je u Tursku, pridruživši se stotinama drugih sirijskih vojnika, izjavio je jedan turski diplomat.

“Među vojnicima koji su izbjegli u Tursku, nalazi se i jedan general, tri pukovnika, nekoliko oficira i podoficira”, precizirao je ovaj izvor, koji je želio ostati neimenovan.

Vojnici koji su prebjegli od predsjednika Bashara al-Assada i članovi njihovih porodica, četrdesetak osoba ukupno, prešli su tursko-sirijsku granicu u Rejhanli, u turskoj pokrajini Hatay (na jugu), javila je agencija Fena.

Do danas je nekoliko desetaka viših sirijskih oficira, od kojih je četrdesetak generala, izbjeglo u Tursku.

Veliki broj izbjeglica

Izbjegli vojnici su upućeni u izbjeglički kamp Apajdin, također u Hataju, koji je primio sve sirijske vojnike koji su pobjegli, izvijestila je agencija Anadolija.

Vlasti u Ankari odbijaju da daju precizan broj i identitete sirijskih vojnika koji su se sklonili u Tursku, koji se bore za Slobodnu sirijsku vojsku (ASL) protiv snaga predsjednika Bashara al-Assada.

Vojnici koji su prebjegli od predsjednika Bashara al-Assada i članovi njihovih porodica, četrdesetak osoba ukupno, prešli su tursko-sirijsku granicu u Rejhanli, u turskoj pokrajini Hatay.

Turska je primila oko 150.000 raseljenih sirijskih stanovnika u nekoliko kampova na jugoistoku Anadolije, koja graniči sa Sirijom.

Turska je prekinula veze sa svojim sirijskim susjedom, prešavši na stranu pobunjenika.

Sirijska avijacije je izvela zračne napade na periferiju Damaska odmah početkom 2013., nakon posebno smrtonosne godine, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH).

Četiri civila su ubijena u nekoliko bombardiranja, kopnenih i zračnih, u raznim predgrađima Damaska, dok su pobunjenici uništili tenk redovnih snaga, ubivši ili ranivši vojnike koji su se u njemu nalazili, precizirala je ova nevladina organizacija (NVO).

I u glavnom gradu je nekoliko raketa palo na palestinski kamp Jarmuk, ubivši jednu osobu, nastavio je OSDH, ne navodeći porijeklo pucnjave. 

Avijacija je bombardirala i mjesta u pokrajini Idleb, dok je režimska artiljerija granatirala pokrajine Hamu i Latakiju, na obali, saopćio je OSDH. 

Oštre borbe

Bombardiranje i oštre borbe su potresle regije Homsa, Deir Ezora, Alepa i Dere, pojasnio je OSDH, koji je dao prvi provizorni izvještaj o devet poginulih osoba širom zemlje. 

Turska je prekinula veze sa svojim sirijskim susjedom, prešavši na stranu pobunjenika.

U ponedjeljak su 134 osobe poginule u sukobima, od kojih je 57 civila, 37 vojnika i 40 pobunjenika, prema podacima OSDH, koji se oslanja na široku mrežu aktivista i ljekara u Siriji.

Sirija preživljava od marta 2011. godine narodnu pobunu, oštro gušenu i koja se pretvorila u oružani sukob. Za 21 mjesec u sukobima je ubijeno više od 45.000 osoba, prema OSDH-u, od kojih je 90 posto ubijeno u toku 2012. godine, u toku koje je avijacija stupila u akciju.

Izvor: Al Jazeera i agencije