Sirija: U napadu na zonu Idlib poginulo 12 civila

Pripadnici režima u u kasnim noćnim satima izveli napad na naselja unutar zone deeskalacije sukoba (Anadolija)

U zračnim napadima, koje su pripadnici režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegove pristalice u kasnim noćnim satima izveli na naselja unutar zone deeskalacije sukoba Idlib, poginulo je 12 civila.

Lokalni izvori su naveli kako su režimske snage, sastavljene od vojske Assadovog režima i stranih organizacija koje podržava Iran, izvele zračne i kopnene napade na distrikte Maaratinnuman i Khan Shaykhoun te sela Marrithirma, El-Kassabiyye, Abidin, His, Kirisaa, Kefr Sijna i Nukeyyir.

Pripadnici Civilne zaštite (Bijeli šljemovi) saopćili su kako je u napadima na Marratinnuman i Marrithirma poginulo najmanje 12 civila, među kojima je četvero djece, a više od 25 civila je ranjeno.

Opozicija je u martu 2015. godine uspostavila kontrolu nad Idlibom, čiji je broj stanovnika, uslijed nedavnih migracija prema tom području, povećan na gotovo četiri miliona.

Istovremeno, Idlib je jedno od područja na koja režimske snage najčešće izvode napade.

Idlib proglašen zonom deeskalacije

Na sastanku predstavnika Turske, Rusije i Irana, održanom početkom maja 2017. godine u Kazahstanu, Idlib i okolina proglašeni su zonom deeskalacije sukoba.

Nakon režimskih napada, koji su kršili proces primirja pokrenut u tim okvirima, Turska i Rusija su postigle dodatni dogovor.

Uprkos Sporazumu iz Sočija, potpisanom 17. septembra 2018. godine, režimske snage uz pomoć saveznika nastavljaju napade.

Napadi su intenzivirani tokom 12. sastanka Turske, Rusije i Irana, održanog 25. i 26. aprila u Nur-Sultanu (Kazahstan).

Napadi su nastavljeni, a podaci Civilne zaštite pokazuju kako su u njima od 25. aprila poginula najmanje 183 civila, a više od 455 je ranjeno.

Izvor: Agencije