Sirija: Ruske i Assadove snage ušle u Kobane

Ruske trupe krenule su na sjever nakon što je SDF sklopio sporazum sa sirijskom vladom o razmještanju Assadove vojske na granici zbog turske vojne operacije (EPA)

Snage Vlade Sirije i ruske trupe ušle su u grad Kobane, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Britaniji.

Prethodno je saopćeno da su ruske snage prešle Eufrat na sjeveru Sirije i stigle do područja van Kobanea, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, ruske trupe krenule su na sjever nakon što su Sirijske demokratske snage sklopile sporazum sa sirijskom vladom o razmještanju vojske predsjednika Bashara al-Assada na granici zbog turske vojne operacije.

Kako prenosi Reuters, kurdske snage još nisu potvrdile tu informaciju.

Službena Moskva očekuje da turska vojna akcija u Siriji bude srazmjerna cilju koji je proklamirala Ankara, objavio je ranije Tanjug pozivajući se na AP.

‘Srazmjerne mjere’

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija poštuje “pravo Turske da preduzme mjere radi svoje sigurnosti”, ali i očekuje da “budu srazmjerne zadatku”.

Nije želio odgovoriti na pitanje koliko Moskva očekuje da će turska ofanziva trajati, prenosi AP.

Nakon turske ofanzive u Siriji američke snage su se povukle, a Rusija je razmjestila svoju vojsku, koja će služiti kao tampon-zona s obzirom na to da se sirijske snage kreću ka sjeveru, prema dogovoru s Kurdima koji su zatražili zaštitu.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u međuvremenu je razgovarao s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, dogovarajući posjetu Moskvi, pri čemu trebaju razgovarati o situaciji u Siriji.

Izvor: Agencije