Oglasi

Sirija: Rekonstruisan oltar u Palmiri koji je uništio ISIL

Muzej u Damasku otkrio je repliku dijela oltara iz hram Bela starog 2.000 godina kojeg je uništio ISIL.
Novi oltar je četiri metara dug i izgrađen u kombinaciji plastike i uglačanog kamenaEPA

Muzej u Damasku otkrio je repliku dijela oltara koju su borci oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) uništili u drevnom sirijskom gradu Palmiri.

Hram Bela u Palmiri star 2.000 godina bio je jedan od najvažnijih historijskih spomenika u Siriji, koji je preživio nekoliko civilizacija sve do sukoba u toj zemlji koji je počeo 2011. godine.

ISIL je zauzeo Palmiru u maju 2015. i razorio mnoge od drevnih struktura i objekata, a neke opljačkao da bi finansirao svoje operacije, prenosi Reuters.

U hramu je u oktobru 2015. godine uništen dio kamenog oltara, ali je italijanski tim uspio da ga ponovo izgradi koristeći 3D tehnologiju i kamenorezačke radove.

"Novi oltar identičan je originalu u svim detaljima, jer je 3D tehnologija veoma razvijena", izjavio je Mamoun Abdul Karim, bivši šef odjeljenja za antikvitete sirijske vlade, ali je dodao da za original ne postoji zamjena.

'Emocionalni odgovor'

Novi oltar je četiri metra dug i izgrađen u kombinaciji plastike i uglačanog kamena, rekla je Frances Pinnock sa univerziteta Sapienca u Rimu, voditeljica naučnog tima koji je radio na rekonstrukciji.

Ona je rekla je da je prijedlog da se napravi replika bio emocionalni odgovor na uništavanje oltara, ali i svojevrsni eksperiment da se utvrdi da li je naučno moguće rekonstruisati ono što je bilo izgubljeno.

Abdul Karim je pozvao međunarodnu zajednicu da učini isti napor da se obnovi Palmira koji ulaže u rekonstrukciju katedrale Notre-Dame u Parizu, oštećene u požaru prošle sedmice.

"To je međunarodna odgovornost", rekao je on.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.