Oglasi

Sirija: Postignut sporazum o evakuaciji 7.500 boraca

Sporazum će označiti prvi put da se borci evakuišu iz regije koja je pod kontrolom pobunjenika istočno od Damaska.
Državna televizija Adunia saopćila je da će 1.500 boraca pobunjeničkih snaga i 6.000 članova njihovih porodica biti evakuisano u četvrtakArhiva

Sirijski državni mediji i glasnogovornik snaga pobunjenika saopćili su da je postignut sporazum da se 7.500 pripadnika pobunjeničkih snaga i njihovih porodica iz Haraste u Istočnoj Ghouti evakuiše u sjevernu provinciju Idlib, koja je pod kotrolom pobunjenika.

Kako prenosi AP, taj sporazum označit će prvi put da se borci evakuišu iz regije koja je pod kontrolom pobunjenika istočno od Damaska, a koja je izložena napadima snaga Vlade već mjesec.

Državna televizija Adunia saopćila je da će 1.500 boraca pobunjeničkih snaga i 6.000 članova njihovih porodica biti evakuisano u četvrtak.

Glasnogovornik grupe Ahrar al-Sham Monter Fares rekao je da taj sporazum garantuje sigurnost za sve one koji odluče ostati u gradu nakon što Vlada preuzme kontrolu, prenosi agencija.

U najnovijem napadu na sirijsku prijestonicu i jednom od najsmrtonosnijih u posljednjih sedam godina, koliko traje građanski rat, poginule su 44 osobe, od kojih većina žene i djeca, kad su pobunjenici granatirali tržnicu u Damasku.

Zračni napadi

Prema navodima aktivista Raghde Ghanouma, u drugom, zračnom napadu na provinciju koja je pod kontrolom pobunjenika u sjeverozapadnoj Siriji poginula je 21 osoba, od kojih 16-ero djece.

Ta djeca uzrasta između sedam i deset godina vraćala su se iz škole u selu Kfar Batkih kad su avioni počeli letjeti iznad njih.

Aktivist je rekao da su se djeca zajedno sa četvero odraslih sakrila u obližnjoj pećini, gdje su zračni napadi udarili.

Nasilje je uslijedilo tokom proslave Dana majki i u oblastima koje su pod kontrolom Vlade i u onima koje su pod kontrolom pobunjenika.             

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sjedištem u Londonu saopćila je da je u tim napadima poginulo 20 osoba.

Opservatorija je za napad na tržnicu u Damasku saopćila da je odnio 43 života, među kojima i 11 života pripadnika provladinih snaga.

Kritika opozicije

Direktor bolnice Mohammed Haitham al-Husseini rekao je da je još 35 ljudi ranjeno u tom smrtonosnom napadu, a da ih se šest nalazi na intenzivnoj njezi zbog zadobijenih povreda, kao i da su među žrtvama većinski žene i djeca.

Vlada je za taj napad optužila pobunjenike iz Istočne Ghoute, gdje sirijske snage uz podršku ruskih aviona već mjesec vode veliku ofanzivu, u kojoj su poginule stotine ljudi.

Prema navodima sirijske Civilne odbrane, od početka najnovije ofanzive, koja je počela prošlog mjeseca, zabilježene su 1.252 smrti civila u više od 2.990 zračnih napada i još stotinama napada granatama.

Vlada je, kako se navodi, nastavila izvoditi napade iz zraka i granatama na oblasti pod kontrolom pobunjenika, a sirijski spasilački tim Bijeli šljemovi saopćio je da je u utorak ubijeno 56 civila u Doumi, koja je najveći grad u Istočnoj Ghouti.

Sirijske i ruske snage otvorile su treći koridor u Istočnoj Ghouti kako bi civilima bilo omogućeno da se evakuišu iz Haraste, u kojoj živi otprilike 20.000 ljudi.

U drugim dijelovima Sirije snage Vlade vrše pritisak na snage pobunjenika da sklope lokalne sporazume o primirju, prema kojima će pobunjenicima i njihovim porodicama biti dozvoljeno preseliti se u druge dijelove zemlje.

Sirijska opozicija kritikovala je takve sporazume navodeći da oni nagrađuju taktiku Vlade za preuzimanje kontrole i legitimizuju prinudno preseljavanje civila iz njihovih domova, navodi agencija.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.