Sirija: Pobunjenici zauzeli tri punkta

Pobunjenici su krenuli u ofanzivu, kaže Sirijska opservatorija (Reuters)

Pobunjenici i militanti povezani s Al-Kaidom zauzeli su najmanje tri kontrolna punkta u nedjelju u blizini vojnih baza na sjeverozapadu Sirije, saopćili su aktivisti.

Položaji koje su zauzeli opozicioni borci u žestokim sukobima nalaze se oko baza Wadi Deif i Hamadiyah, izvan grada Maarrat el-Numana u sirijskoj pokrajini Idlib.

Pobunjenici pokušavaju zauzeti te dvije baze od 2012. godine, ali nisu uspjeli nakon nekoliko pokušaja, podsjeća AP.

Sirijska opservatorija za ljudska prava i Lokalni koordinacioni odbori saopćili su da su pobunjenici krenuli u ofanzivu na baze.

Direktor Opservatorija Rami Abdurrahman rekao je da su pobunjenici i Al-Nusra Front zauzeli tri kontrolna punkta u blizini baza. Rekao je da je najmanje 15 vojnika i osam pobunjenika poginulo u sukobima.

Lokalni koordinacioni odbori saopćili su da su pobunjenici zauzeli i četvrti kontrolni punkt.

Borbe u Halepu

Ujedinjeni narodi pokušavaju riješiti problem neprestanih borbi u gradu Halepu. Pobunjeničke grupe skeptične su kada je riječ o uspjehu razgovora.

Novi plan napravio je Stafan de Mistura, specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda, nakon nedavnih razgovora s predstavnicima vlasti, opozicije i pobunjenika. Traži da sve strane zaustave borbu, ali ne i da predaju oružje ili napuste područje grada.

Halep je podijeljen grad, u kome opozicione grupe kontrolišu istočni a vladine snage zapadni dio grada.

Al-Nusra Front također učestvuje u borbama u Halepu, što dodatno komplikuje situaciju, jer se nekada bore s opozicionim grupama a nekada protiv njih.

Pobunjeničke grupe skeptične su da će plan UN-a uspjeti, jer bi primirjem u Halepu Bashar al-Assad mogao te trupe premjestiti u druga područja.

Izvor: Agencije