Sirija: Pobunjenici zauzeli najveći aerodrom

Sirijski opozicijski borci su preuzeli zračnu bazu Taftanaz, najveću u sjevernoj Siriji, nakon više dana žestoke borbe, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Antivladini aktivisti kažu da su borci iz Jabhat al-Nusra i drugih grupa koje se protive predsjedniku Basharu al-Assadu preuzeli kontrolu nad zgradama, municijom i vojnom opremom u velikoj zračnoj bazi Taftanaz, na sjeveru zemlje, u provinciji Idlib.

“Borbe na vojnom aerodromu Taftanaz su završile u 11 sati i baza je potpuno pod kontrolom pobunjenika”, rekao je Rami Abdel Rahman, direktor britanske grupe za ljudska prava.

“Mnogi vojnici režima su poginuli, a većina vojnika i oficira su pobjegli u zoru”, kazao je on u telefonoskoj izjavi za AFP.

Blokada rezolucija UN-a

U međuvremenu je u petak u Ženevi održan sastanak specijalnog izaslanika Ujedijenih naroda (UN) i Arapske lige (AL) Lakhdara Brahimija s visokim ruskim i američkim zvaničnicima, koji su se obvezali na traženje političkog rješenja za sirijski sukob.

Ovo je treći put od decembra da je organizirana ovakva vrsta susreta.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i američka državna sekretarka Hillary Clinton dogovorili su se o ovakvom formatu razgovora 6. decembra u Dublinu.

Zamjenik američke državne sekretarke William Burns i zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Mihail Bogdanov nastavili su razgovore 9. decembra u Ženevi. U petak su se opet sastali u UN-ovom sjedištu u Ženevi.

Susret se događa u času kada se Sirija u četvrtak naljutila na Brahimija, ali mu, ipak, nije otkazala saradnju.

“Izjave Brahimija svjedoče o njegovoj očitoj pristranosti prema krugovima koji kuju urotu protiv Sirije i sirijskog naroda”, rekao je čelnik Ministarstva vanjskih poslova, a prenijela je službena sirijska televizija.

No, Damask nije htio prekinuti saradnju s međunarodnim posrednikom.

“Sirija se i dalje nada uspjehu svoje misije i nastavit će saradnju s njim, polazeći od svog gledanja na političko rješenje sirijske krize”, dodao je čelnik.

Moskva je opetovala svoj stav da rješenja sukoba nema bez dijaloga vlasti i opozicije, bez preduslova, za razliku od pobunjenika i Zapada, koji traže odlazak predsjednika Assada.

Sastanak se održava manje od sedam dana pošto je Assad održao govor u kome je ignorirao međunarodne zahtjeve da se povuče sa vlasti i rekao da će razgovarati samo s “onima koji nisu izdali Siriju“.

Iako je Rusija blokirala nekoliko rezolucija UN-a koje su imale za cilj povećanje pritiska na Assada, Moskva tvrdi da ne podržava njegov režim.

Izbjeglička kriza

Broj sirijskih izbjeglica registriranih u susjednim zemljama i u sjevernoj Africi porastao je za više od 100.000 u posljednjih mjesec dana i sada ih je više od  600.000, saopćio je u petak u Ženevi Visok komesarijat UN-a za izbjeglice (UNHCR).

Prema podacima UNHCR-a, 612.134 Sirijca su registrirana kao izbjeglice u zemljama u susjedstvu sa Sirijom, dok ih je 11. decembra bilo 509.550.

“Ovo je veliko povećanje”, izjavio je glasnogovornik UNHCR-a Adrian Edwards novinarima u Ženevi i dodao da su, uprkos predostrožnostima poduzetim zbog hladnoće, “mnoge izbjeglice smještene u kampove, kao i oni koji nisu suočeni s hladnoćom”.

Prema podacima UNHCR-a, u Jordanu ima blizu 176.000 sirijskih izbjeglica, a zemlja je spremna prihvatiti još blizu 280.000.

Skoro 200.000 izbjeglica registrirano je u Libanu, više od 153.000 u Turskoj, otprilike 69.300 u Egiptu, blizu 69.000 u Iraku, a više od 5.000 u sjevernoj Africi.

Edwards je naglasio da “više od 1.100 Sirijaca prelazi jordansku granicu svakodnevno”.

“Mnogi dolaze bosih nogu, u blatnjavoj odjeći”, izjavio je on.

UN očekuje da će broj sirijskih izbjeglica dostići 1,1 milion do juna sljedeće godine ako se nastavi rat u Siriji.

Izvor: Agencije