Sirija: Pobunjenici oslobodili Irance

Ovo je prva velika razmjena zatvorenika od početka pobune u martu 2011. godine (EPA)

Sirijske pobunjeničke grupe oslobodile su 48 Iranaca zarobljenih prošle godine, u razmjeni sa sirijskim snagama sigurnosti.

U izvještaju nije naveden specifičan broj zatvorenika koji su vladine snage oslobodile, ali je navedeno da su među oslobođenima i Turci.

Ranije u srijedu, turska humanitarna agencija IHH je rekla da će sirijska vlada osloboditi 2.130 zatvorenika u zamjenu za Irance.

Bulent Yildirim, šef IHH-a, u Damasku je pregovarao razmjenu.

Vojnici ili hodočasnici

„Ovo je rezultat mjesecima duge civilne diplomatije koju je radila naša organizacija“, rekao je glasnogovornik IHH-a Serkan Nergis.

Glasnogovornik Slobodne vojske Sirije Ahmed al-Khatib potvrdio je razmjenu i rekao da su u pregovorima učestvovali Turska i Katar.

Irance su pobunjenici zarobili u Damasku u avgustu, koji su rekli da su zatvorenici članovi Iranske revolucionarne garde. Pobunjenici su objavili video snimak u kojem prikazuju iranske vojne identifikacijske kartice koje su navodno uzeli od zarobljenika.

Teheran je zanijekao optužbe, rekavši da se radi o hodočasnicima koji su željeli posjetiti šiitsko svetilište u Siriji.

Taoci su bili velika prevaga u razgovorima opozicije, Iran je jedan od najvećih saveznika sirijskog predsjednika Bashara Al Assada.

Ovo je prva velika razmjena zatvorenika od početka pobune u martu 2011. godine.

Izvor: Agencije