Sirija: Neuspjeh UN-a nakon BiH i Ruande

Poruka iz Idliba: "Annan poziva sirijske vlasti da ne koriste teško naoružanje. Lako je, znači, dozvoljeno." (Reuters)

Neuspješni napori međunarodne zajednice da u Siriji uspostave održiv prekid vatre bude gorka sjećanja na Bosnu i Hercegovinu i Ruandu, gdje Ujedinjeni narodi nisu uspjeli spriječiti pokolje. Kofi Annan je toga vrlo svjestan, ocjenjuju diplomate.

Mirovni posrednik UN-a za Siriju, koji u utorak Vijeće sigurnosti UN-a treba izvijestiti o svojoj misiji, bio je šef mirovnih operacija UN-a od 1993. do 1996, kada su počinjeni genocidi u BiH i Ruandi.

Pokolj nad 8.000 muslimana u Srebrenici 1995. “ostat će zauvijek crna stranica u povijesti UN-a”, priznao je tada Kofi Annan. Također, rekao je kako je “trebao učiniti više” da bi zaustavio pokolj nad 800.000 ljudi u Ruandi 1994. godine.

“Te su ga epizode zauvijek obilježile”, kaže o Annanu diplomata koji s njime radi u mirovnoj misiji o Siriji. Annan “od početka govori: neću ponoviti ono što se zbilo u Bosni. Budu li pucali na promatrače ili dogode li se pokolji, nećemo se ponašati kao da se ništa nije dogodilo”, kaže taj diplomata.

“Annan misli da je njegov najbolji adut u ovome sukobu njegov ugled i vjerodostojnost”, ocjenjuje drugi diplomata i upozorava da bi “Annan mogao izgubiti tu vjerodostojnost ako se dogovore dva ili tri prekida vatre za redom, a ne održe se, kao što se desilo u BiH”.

‘Već viđeno’

Sukob u Siriji čini se kao “da gledamo već viđeno”, ocjenjuje Ahmad Fauzi, Annanov glasnogovornik.

Kao što to nisu mogli UN-ovi pregovarači u Bosni i Hercegovini, ni Annan ne može sam odlučiti o raspoređivanju sile ako sirijski predsjednik Bashar al-Assad ne održi zadanu riječ.

Tony Blair, posebni izaslanik Bliskoistočnog mirovnog kvarteta i bivši britanski premijer, ocjenjuje da treba dati šansu pregovorima. U Siriji neće biti međunarodne vojne intervencije, no ako Assad ne održi obećanje i budu li i dalje ubijani civili, međunarodna zajednica morat će “uspostaviti sigurnosne koridore i zaštićene zone za izbjeglice”, kaže Blair.

Visoki UN-ov dužnosnik tvrdi da se o tim planovima već razgovara, kao i o načinima za hitnu evakuaciju promatrača krenu li stvari po zlu.

Izvor: Agencije