Sirija: Najmanje 15 mrtvih u bombardovanju tržnice

U bombardovanju dijela Idliba, na sjeverozapadu Sirije, pogođena je tržnica na kojoj je prodavano tečno gorivo (Anadolija)

Najmanje 15 osoba je poginulo, a 40 je ranjeno kada su u ponedjeljak avioni vojske odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu bombardovali tržnicu u naselju Ebu Zuhur u gradu Idlibu.

U bombardovanju dijela Idliba, na sjeverozapadu Sirije, pogođena je tržnica na kojoj je prodavano tečno gorivo.

Kako je javio reporter Anadolije, pozivajući se na lokalne izvore, vojni avioni su pogodili tržnicu na kojoj su u trenutku napada boravili trgovci i kupci, u vrijeme kada je frekventnost kupaca povećana. Požar na tržnici je ugašen nekoliko sati nakon napada.

Snage odane sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu granatirale su u ponedjeljak ujutro put između Jebel Ekrada i Idliba u regiji Turkmendag, jedini putni pravac koji povezuje ta dva mjesta u Siriji, nedaleko od granice sa Turskom.

Prekid vatre prekršen 312 puta

U artiljerijskim i raketnim napadima pogođena su i turkmenska naselja smještena duž ceste.

Prekid vatre u Siriji koji je na snagu stupio 27. feburara do danas je prekršen 312 puta, navedeno je u saopćenju Opservatorija za ljudska prava Sirije (SOHR).

Sirijska opozicija pristala je sudjelovati na mirovnim pregovorima predviđenim ove sedmice u Ženevi pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda, izjavio je u ponedjeljak njihov glasnogovornik.

“Nakon konsultacija, Visoki odbor za pregovore pristao je doći u Ženevu. Predviđeno je da komisija doputuje u petak”, kazao je Riyad Naasan Agha, glasnogovornik Odbora, koji okuplja ključne grupe opozicije i pobunjenika.

Opozicija je posljednjih dana izrazila rezerve u vezi sa svojim sudjelovanjem, spominjući manjka napretka na nivou humanitarne pomoći i kršenja primirja u Siriji, koje je na snazi od 27. februara.

“Primijetili smo očiti pad u broju slučajeva kršenja prekida vatre posljednjih dana i napredak na nivou humanitarne pomoći, posebice vezano uz pomoć opkoljenim gradovima”, rekao je Agha, kako prenosi Hina.

“Ustanovili smo da postoje međunarodni pritisci na sve strane, posebno na Rusiju i režim, o poštivanju primirja”, naglasio je.

Izvor: Agencije