Sirija: Kurdska administracija pozvala na opću mobilizaciju

Lokalne vlasti na sjeveroistoku Sirije, predvođene Kurdima, pozvale su na “opću mobilizaciju” duž granice sa Turskom, dok Ankara gomila snage uoči očekivane invazije, javio je AP.

“Pozivamo naš narod, sve etničke grupe, da se pomjere ka oblastima bliže granici sa Turskom radi provođenja akcija otpora tokom ovog osjetljivog historijskog vremena”, navela je lokalna vlast, poznata kao Autonomna administracija sjevera i istoka Sirije.

Međunarodnu zajednicu su pozvali da ispuni svoje obaveze, pošto bi “humanitarna katastrofa mogla da zadesi narod” na sjeveroistoku Sirije, prenosi Tanjug.

Prethodno su kurdske snage i dvije sirijske grupe aktivista objavili da su borci grupe Islamska država Irak i Levant izveli rano jutros napad u Raqqi, na sjeveru Sirije.

Meta napada u Raqqi, koji su pripadnici ISIL-a smatrali glavnim gradom svog “halifata”, bile su Sirijske demokratske snage koje predvode Kurdi, a podržavaju Sjedinjene Američke Države.

Napad se odigrao u vrijeme očekivane turske ofanzive protiv kurdskih boraca na sjeveroistoku Sirije.

Samoubilački napadi

Kurdski borci navode da je grupa Islamska država Irak i Levant izvela tri samoubilačka napada na njene pozicije u Raqqi.

Za sada nema izvještaja o eventualnim žrtvama ili povrijeđenima.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Britaniji, navela je da su napad izvela dvojica bombaša-samoubica ISIL-a, kao i da je bilo pucnjave, prije nego što su se raznijeli.

Istovremeno, visoki turski zvaničnik Fahrettin Altun je rekao da će turska vojska zajedno sa savezničkim pobunjenicima “uskoro” preći u Siriju, a nakon što je predsjednik Donald Trump najavio povlačenje američke vojske iz te oblasti.

“Turska vojska će zajedno sa Slobodnom sirijskom armijom uskoro preći tursko-sirijsku granicu”, naveo je Altun, direktor za komunikacije u turskom predsjedništvu.

On je u autorskom tekstu za Washington Post pozvao međunarodnu zajednicu da se “okupi” iza Ankare.

Prema njegovim riječima, Turska želi da “neutralizira” sirijske kurdske borce na sjeveroistoku Sirije i “oslobodi lokalno stanovništvo od jarma naoružanih razbojnika”, prenosi AP.

Ankara smatra kurdske borce u Siriji, koji su se zajedno sa američkim snagama borili protiv ISIL-a, teroristima bliskim zabranjenim kurdskim pokretima u Turskoj.

Izvor: Agencije