Sirija i Iran optužili SAD da vodi ekonomski terorizam

Mohammad Javad Zarif, Bashar al-Assad, Iran, Sirija
Sirijski predsjednik u Damasku se sastao s iranskim ministrom vanjskih poslova (EPA)

Sirija i Iran priopćili su u utorak da Sjedinjene Američke Države vode “ekonomski terorizam” protiv zemalja koje imaju različita mišljenja i da bi umjesto toga trebale slijediti svoje ciljeve kroz diplomaciju.

Sirijska državna novinska agencija SANA citirala je predsjednika Bashara al-Assada, koji kaže da je odluka administracije Donalda Trumpa da iransku Revolucionarnu gardu proglasi “terorističkom organizacijom neodgovoran potez”, prenosi Tanjug od agencije AP.

Assad je govorio na sastanku u Damasku u utorak s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom, koji je rekao da je potez SAD-a “glup”.

Šef iranske diplomacije i sirijski predsjednik razgovarali su i o predstojećem nastavku mirovnih pregovora o Siriji, koji su zakazani za 25. i 26. travnja u glavnom gradu Kazahstana Astani, koji je nedavno preimenovan u Nursultan, prenosi Beta.

Rakete i nuklearni program

Nakon Damaska, Zarif bi trebao posjetiti Tursku.

Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak su i službeno označile iransku Revolucionarnu gardu “stranom terorističkom organizacijom”, navodeno je u priopćenju objavljenom u ponedjeljak u američkom Saveznom registru.

Američki je predsjednik prošlog tjedna najavio da će napraviti taj simboličan potez, koji je bez presedana, što je odmah naišlo na osudu Irana i izazvalo zabrinutost da će u znak osvete biti napadnute američke snage.

Revolucionarna garda kontrolira iranske balističke rakete i nuklearne programe.

Također, ima utjecaj na bankarstvo i brodogradnju u toj zemlji.

I američke snage ‘terorističke’

Nova odluka o proglašenju te organizacije terorističkom olakšat će procesuiranje kompanija ili osoba u Europskoj uniji koje posluju s Iranom.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani nazvao je američku odluku pogreškom, a drugi su iranski dužnosnici upozorili da će taj Trumpov potez ugroziti američke interese u regiji, gdje Iran sudjeluje u posredničkim ratovima, od Sirije do Libanona.

Iranski su zastupnici, pak, u utorak usvojili prijedlog zakona kojim se američke snage na Bliskom istoku označavaju “teroristima”, dan nakon što je na snagu stupila odluka SAD-a da Revolucionarnu gardu proglasi “terorističkom organizacijom”.

Državna televizija prenijela je da je ministar obrane Amir Khatami podnio prijedlog zakona koji Vladi daje odobrenje da odlučno djeluje u odgovoru na “terorističke akcije” američkih snaga.

Zakon zahtijeva da vlasti poduzmu “pravne, političke i diplomatske” mjere da bi se neutralizirali američki potezi, ali to nije detaljno razrađeno.

Dodatne sankcije Teheranu

Američko proglašavanje Revolucionarne garde “terorističkom organizacijom”, što je prvi put da je to učinjeno cijelom odjeljku neke vlade, dodatna je razina sankcija toj moćnoj jedinici.

Američki zakon već kažnjava građane SAD-a koji posluju s Revolucionarnom gardom sa čak 20 godina zatvora zato što je ta organizacija na američkoj posebnoj listi globalnih terorista, na koju se primjenjuje drugačiji način sankcioniranja.

Odnosi između Teherana i Washingtona pogoršali su se u svibnju prošle godine, kad je Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma postignutog 2015. između Irana i šest svjetskih sila te ponovno nametnuo sankcije toj zemlji.

Izvor: Agencije