Sirija: Granate dnevno ubijaju 200 civila

Potpuno razrušeni kvartovi: UN traži od Sirije prekid bombardiranja naselja (Reuters)

Broj registriranih sirijskih izbjeglica ili onih koji čekaju na registraciju u Jordanu, Libanu, Turskoj i Iraku premašuje 311.500, što je trostruko više u odnosu na podatke iz juna, kada ih je bilo blizu 100.000, saopćio je UNHCR.

“Stalni ubrzani rast broja izbjeglica pokazuje da što prije treba provesti prošlosedmični plan po kojem treba uložiti 487,9 miliona dolara do kraja godine za pomoć blizu 710.000 sirijskih izbjeglica, koliko se pretpostavlja da će ih biti do tada”, navode izvori iz UNHCR-a.

Jasan zahtjev

Najviše izbjeglica iz Sirije nalazi se u Jordanu, njih 103.488, što je četverostruko više nego u junu, zatim slijedi Turska sa 93.576 izbjeglica i Liban gdje ih je blizu 81.000, prenijela je ANSA.

Na izbjeglički status čekaju još desetine hiljada ljudi.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki Moon uputio je šefu sirijske diplomatije jasan zahtjev za prestanak korištenja teškog naoružanja protiv civila i obustavu nasilja, u kojem svakodnevno u Siriji pogine između 100 i 200 ljudi, saopćio je Banov zamjenik Jan Eliasson, javio je Tanjug.

Eliasson je dodao kako UN želi da sirijska Vlada načini prvi korak ka obuzdavanju nasilja, za kojim bi isto učinila i opozicija, što bi povećalo šanse da politički proces bude pokrenut, prenosi AP.

Zvaničnik UN-a najavio je da će specijalni izaslanik UN-a i Arapske lige (AL) Lakhdar Brahimi boraviti u Kairu od sljedeće sedmice i odigrati “centralnu ulogu” u naporima za uspostavljanje mira u Siriji.

Optužbe iz Damaska

Šef sirijske diplomatije Walid al-Muallem optužio je pred Generalnom skupštinom UN-a pojedine članice Vijeća sigurnosti UN-a da “podržavaju terorizam u Siriji”.

Kako su prenijele agencije, Muallem je naglasio da SAD, Francuska, Katar, Saudijska Arabija i Turska “jasno podstiču i podržavaju terorizam u Siriji parama, oružjem i stranim borcima” i ocijenio da su pozivi da se sirijski predsjednik Bashar al-Assad povuče sa vlasti “flagrantno miješanje” u unutrašnje poslove te zemlje.

On je, međutim, istakao da je Assadov režim spreman provesti reforme ukoliko se nasilje zaustavi.

Izvor: Agencije