Sirija: Glad hara kampom Yarmouk

Ovogodišnji ramazanski post je bio naročito težak za palestinske izbjeglice u izbjegličkom kampu u predgrađu Damaska. Već godinu dana su pod opsadom snaga Bashara al-Assada i njemu lojalnih palestinskih frakcija.

Glad se vratila u kamp Yarmouk – ovaj put još žešća.

Prijeti hiljadama palestinskih i sirijskih izbjeglica, koje su više od godinu pod opsadom.

Hrane nema dovoljno ni za iftar – večernji obrok kojim muslimani okončavaju dnevni post. Postači jedu različite trave i zelen, a u rijetkim slučajevima hranu iz javnih kuhinja. 

“Gladni smo jer su nam ukinuli regularne obroke koje smo imali u izbjegličkom kampu. Sada nemamo šta jesti iako je ramazan i iako smo gladni. Svi su digli ruke od nas, nikog osim Boga nemamo”, kaže izbjeglica Umm Khalil.

Od gladi umrlo više od 150 izbjeglica

U dobrotvornoj kuhinji u kampu Yarmouk pripremaju se skromni obroci, dovoljni tek da prevare glad. Pribavljanje osnovnih namirnica iziskuje velike napore i novčana sredstva. Nekolicina volontera se prihvatila obaveze kuhanja i podjele hrane u kampu.

“U dobrotvornoj kuhinji u kampu Yarmouk se svaki dan potroši 350 do 400 kilograma riže, 800 do 1.000 litara mlijeka, ponešto špinata te druge zeleni i povrća. Od toga nekako uspijevamo napraviti 4.500 do 5.000 obroka”, kaže Abu Ishaq, kuhar u dobrotvornoj kuhinji.

I nakon posta, opet post. Više od 150 izbjeglica u ovom kampu je već preminulo od gladi.

Izbjeglice u kampu Yarmouk kod Damaska većinom su Palestinci protjerani iz rodne Palestine 1948. godine i tu žive decenijama. Opkoljeni su, gladni i nemaju kuda ići. Začarani krug patnje se nastavlja.

Izvor: Al Jazeera