Sirija: Evakuacije civila u 40-ak kamiona iz uporišta ISIL-a

'Čekamo kraj evakuacije da krenemo u napad', rekao je glasnogovornik SDF-a (Reuters)

Više od 40 kamiona prevezlo je civile koji su u petak napustili posljednje uporište grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) na istoku Sirije, uz nadzor arapsko-kurdskih snaga, koje se nadaju da će uskoro proglasiti pobjedu nad ISIL-om.

Na položaju Sirijskih demokratskih snaga (SDF) blizu Baghouza viđen je konvoj od 40-ak kamiona koji prate pripadnici arapsko-kurdskog saveza u izlasku iz gradića, posljednjeg uporišta ISIL-a na površini pola kvadratnog kilometra.

Prema kurdskim izvorima, u petak je evakuirano gotovo 2.000 ljudi, a do kraja dana planira se još konvoja, prenosi Hina.

U Baghouzu borci ISIL-a drže još samo nekoliko kuća, gdje su se utvrdili u tunelima, oko kojih su postavljene mine.

U selima još ima civila, uglavnom žena i djece pripadnika ISIL-a, koje kurdski i arapski borci SDF-a, uz podršku međunarodne koalicije, pokušavaju izvesti.

Priprema za napad

“Čekamo kraj evakuacije da krenemo u napad”, rekao je jedan glasnogovornik SDF-a, koji se nada završetku evakuacije u petak ili subotu, dok je još nekoliko hiljada osoba i dalje u Baghouzu.

U srijedu je gotovo 3.000 ljudi izašlo iz uporišta ISIL-a i prebačeni su u područja gdje ih SDF ispituje kako bi identificirali moguće pripadnike te grupe.

Većina njih su stranci, uglavnom Iračani i državljani iz bivšeg sovjetskog bloka, a ima i zapadnjaka, precizira se.

Od početka decembra gotovo 44.000 ljudi, uglavnom porodica pripadnika ISIL-a, pobjeglo je iz tog područja, prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHR).

Izvor: Agencije