Sirija: Deseci poginulih u ruskom zračnom napadu

Napad je izveden na bazu za obuku boraca iz grupe Faylaq al-Sham (Anadolija)

U zračnom napadu na bazu proturskih pobunjenika na sjeverozapadu Sirije poginulo je 50 i ranjeno isto toliko boraca, saopćio je predstavnik sirijske opozicije.

Napad je izveden na posljednje pobunjeničko uporište u pokrajni Idlib, bazu za obuku boraca iz grupe Faylaq al-Sham, jedne od najvećih opozicionih organizacija u Siriji, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Posmatrači organizacije za monitoring ljudskih prava u Siriji, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, saopćili su da je broj žrtava veći – 78 poginulih i skoro 90 ranjenih, i potvrdili da su spasilačke ekipe na putu ka poprištu napada.

Pobunjenici se zarekli na osvetu 

U izvještaju britanskih humanitaraca izražava se sumnja da je napad izvela ruska ratna avijacija, saveznik predsjednika Sirije Bashara al-Assada.

Sirijski pobunjenici su se zarekli da će se osvetiti za ovaj napad, u kojem su, kako se navodi, poginule i vođe grupe, ocijenivši da je riječ o “ruskom zločinu”.

Faylaq al-Sham, osnovan 2014. godine i čini ga 19 raznih grupacija, pripremao se da obavi ceremoniju dodijele diploma za 150 novih boraca obučenih u logoru, koji se nalazi u regiji Harem, pokrajina Idlib, prenosi Fena, pozivajući se na dpa.

Izvor: Agencije