Sirija: Bliski susret ruskog i aviona SAD-a

Incident se dogodio u subotu, kada su predstavnici američke i ruske vojske razgovarali o sigurnosnim protokolima (AP)

Američki i ruski zrakoplov susreli su se iznad Sirije u “dometu prepoznavanja”, priopćila je u utorak vojska SAD-a, ističući da je ovaj incident ukazao na neophodnost uvođenja protokola o sigurnosti zračnog prometa.

Američki vojni dužnosnik Steve Warren izjavio je da su zrakoplovi bili na samo nekoliko kilometara jedan od drugoga, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Warren je dodao da se incident dogodio u subotu, kada su predstavnici američke i ruske vojske razgovarali o sigurnosnim protokolima.

Prema njegovim riječima, posade oba zrakoplova su se ponijele profesionalno.

Avion SAD-a preusmjeren zbog ruske letjelice

Prošlog je tjedna zrakoplov koalicije preusmjeren kako bi izbjegao ruske borbene zrakoplove koji su angažirani u Siriji.

Vojni lideri SAD-a i Rusije su nedavno održali video-konferenciju tijekom koje su dužnosnici Pentagona predložili protokole koji imaju za cilj sprečavanje nesreća, budući da obje strane izvode zračne napade u Siriji.

Američki prijedlog uključuje osnovne sigurnosne protokole poput održavanja sigurne razdaljine između američkih i ruskih aviona i uporabe istih radio frekvencija za hitne pozive, po uzoru na civilno zrakoplovstvo.

Izvor: Agencije