Sirija: Assad žestoko verbalno napao Erdogana

'Apsolutno je nemoguće nastaviti put u Siriji s Assadom', smatra Erdogan (EPA)

Tokom govora pred čelnicima lokalnih vijeća sirijski predsjednik Bashar al-Assad oštro je napao turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, čija zemlja pruža podršku sirijskoj opoziciji.

Iako su turske snage na sirijskoj teritoriji, Assad je minimizirao značaj izjava turskog predsjednika i mjere koje preduzima kad je riječ o sirijskom sukobu.

Predsjednik Sirije rekao je za Erdogana da je “ihvandžija” (ihvanija ili pristalica Muslimanske braće) i da nije ništa drugo nego “mali najamnik” Amerikanaca. Izjavio je i da Erdogan ne može igrati nikakvu drugu ulogu osim one koju mu Washington naloži.

“Uprkos teatralnim performansima ihvandžije Erdogana, koji se želi predstaviti kao kreator događaja, on se čas ljuti, čas plane i prijeti. Odnedavno je počeo gubiti strpljenje, što je zapravo veliki problem”, dodao je.

Prema Assadu, Erdogan već osam godina moli Amerikance da mu dozvole ulazak u “sjeverna i istočna područja Sirije, a odgovor Amerikanaca bio je da se drži po strani jer još nije došao red na njega”.

Dodao je da  je turska uloga sada neophodna za miješanje karata kako bi stvari išle u korist Sjedinjenih Američkih Država u regiji koja je još pod kontrolom sirijske opozicije.

Bolni vapaj

Sirijski novinar Ahmad Zidan komentirao je Assadov govor.

“Bolni vapaj kojim je Bashar al-Assad, tiranin ove ere i napadač hemijskim oružjem, opisao Erdogana kao malog agenta koji radi za Amerikance govori o tome da je on izašao iz svih igara, te ukazuje na mogućnost da Turska ostvari svoj naum da uspostavi sigurnu zonu na granici koja bi bila pod njenim nadzorom”, smatra Zidan.

Turska je primila milione sirijskih izbjeglica, a pruža i vojnu i političku podršku sirijskoj opoziciji te koordinira s Iranom i Rusijom u pregovorima u Astani kako bi se garantiralo poštivanje prekida vatre i postigao mir u Siriji.

Tiranin i krvnik

Važno je spomenuti da je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan uvijek napadao Assada, koga je opisao kao “tiranina, terorista i krvnika”.

Erdogan je ranije izjavio: “Apsolutno je nemoguće nastaviti put u Siriji s Assadom. Zašto? Zato što je nemoguće graditi budućnost s osobom koja je ubila gotovo milion svojih sunarodnjaka.”

Predsjednik Turske dodao je da je Assad “terorist koji provodi državni teror”. Stoga je postavo pitanje: “Želi li onda sirijski narod vidjeti takvog čovjeka na čelu svoje države?”

Naglasio je da je Assad uništio Siriju, zbog čega se mora povući iz igre.

“Završavamo pregovore u Astani i Ženevi. Želimo da sirijski narod donosi odluke o svojoj budućnosti”, poručio je Erdogan.

Izvor: Al Jazeera