Širi se kampanja bojkota francuskih proizvoda

Kuvajtski supermarketi ispraznili su police sa francuskim proizvodima (AFP)

Nekoliko arapskih trgovinskih asocijacija najavilo je bojkot francuskih proizvoda, u znak protesta protiv nedavnih komentara francuskog predsjednika Emmanuela Macrona o islamu.

Macron je ranije ovog mjeseca pozvao na borbu protiv “islamskog separatizma”, za koji je rekao da prijeti da preuzme kontrolu u nekim muslimanskim zajednicama širom Francuske.

Također je islam globalno nazvao religijom “u krizi”.

Macronovi komentari, kao i njegova podrška objavljivanju karikatura poslanika Muhammada, izazvali su pokretanje kampanje na društenim mrežama kojom se traži bojkot francuskih proizvoda u supermarketima u arapskim zemljama i Turskoj.

Odgođena Sedmica francuske kulture u Kataru

Haštagovi poput #BoycottFrenchProducts na engleskom i #ExpectGodsMessenger na arapskom jeziku proširili su se u Kuvajtu, Kataru, Palestini, Egiptu, Alžiru, Jordanu, Saudijskoj Arabiji i Turskoj.

U Kuvajtu su predsjednik i članovi odbora direktora korporativnog društva Al-Naeem odlučili bojkotirati francuske proizvode te ih povući sa polica u supermarketima.

Isti potez preduzela je asocijacija Dahiyat al-Thuhr.

“S obzirom na stav francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i njegovu podršku uvredljivim karikaturama našeg voljenog poslanika, odlučili smo do daljnjeg ukloniti sve francuske proizvode iz supermarketa i prodavnica”, rečeno je iz ove asocijacije.

U Kataru je kompanija Wajbah Dairy najavila bojkot francuskih proizvoda i obavezala se na pronalaženje alternativa, prema njenom računu na Twitteru.

Katarska kompanija za potrošačka dobra Al Meera navela je na Twitteru: “Odmah smo povukli sve francuske proizvode sa naših polica, do daljnjeg.”

“Potvrđujemo da, kao nacionalna kompanija, radimo prema vizijama koja odgovaraju našoj religiji, tradiciji i na način koji služi našoj zemlji, vjeri te ispunjava očekivanja naših potrošača”, dodali su.

Katarski univerzitet se, također, priljučio kampanji, pa je njegovo vodstvo odgodilo Sedmicu francuske kulture, za razlog navodeći “namjerno vrijeđanje islama i njegovih simbola”.

U izjavi na Twitteru, univerzitet je kazao da je svaka predrasuda prema islamskoj vjeri, njenim svetinjama i simbolima “potpuno neprihvatljiva, jer takve uvrede štete univerzalnim ljudskim vrijednostima i najvišim moralnim principima koje savremena društva neizmjerno poštuju”.

Neodgovornost i širenje kulture mržnje

Vijeće za zaljevsku saradnju (GCC) opisalo je Macronove izjave “neodgovornim” i tvrdi da ciljaju na širenje kulture mržnje među narodima.

Generalni sekretar GCC-a Nayef al-Hajraf pozvao je svjetske lidere i mislioce da odbace govor mržnje i prezir prema religijama i njihovim simbolima te da poštuju osjećaje muslimana, umjesto što postaju taoci islamofobije.

Kuvajtsko Ministarstvo vanjskih poslova u izjavi je upozorilo na podršku uvredama i diskriminatorskoj politici koja islam veže uz terorizam, navodeći da to “predstavlja falsificiranje stvarnosti, vrijeđa učenja islama i osjećaje muslimana širom svijeta”.

U petak je Organizacija za islamsku saradnju (OIC) osudila ono što kaže da je francuski kontinuirani napad na muslimane, na način da se vrijeđaju njihovi religijski simboli.

Izvor: Al Jazeera