Šire se protesti kanadskih domorodaca

Theresa Spence se odmara nakon protesta na kojima drži govore i poziva Vladu da zaštiti kanadske domoroce (Reuters)

Liderka kanadskih domorodaca, koja već tri sedmice štrajkuje glađu, pozvala je u petak premijera Stephena Harpera da “otvori srce” i sastane se s čelnicima domorodačkih plemena, ljutim zbog njegove politike, dok se spontani protest počeo širiti izvan granica Kanade, javljaju mediji.

Theresa Spence iz zajednice Attawapiskat na sjeveru Ontarija štrajkuje glađu od 11. decembra i kaže da neće odustati sve dok Harper lično ne obeća da će razgovarati o nizu njihovih primjedbi, uključujući nove zakone koji, tvrde domoroci, štete njihovoj zemlji.

“On ima srce, no mora ga otvoriti. Sigurna sam kako vjeruje u Stvoritelja i to što to odgađa i što se ne želi sastati s nama, to je jako ponižavajuće”, rekla je Spence u Ottawi.

Protesti uz ples i bubnjeve

Ona je u središtu dosad nezabilježenog prostetnog pokreta kanadskih domorodaca nazvanog “Pokrenimo se” koji su počele četiri žene iz pokrajine Saskatchewan protiv zakona konzervativne Vlade, donesenih početkom decembra. 

Zakonima, koji je kritizirala i opozicija, smanjuju se izdvajanja za zaštitu okoline, rijeka i jezera te olakšava prodaju zemlje u domorodačkim rezervatima.

Pokrenut preko facebooka i twittera, njihov se protest proširio do neslućenih razmjera i već sada ga mnogi uspoređuju s pokretom “Occupy Wall Street“.

Protesti, koje prate tradicionalni plesovi i bubnjevi, izbili su u desecima šoping centara u Sjevernoj Americi. Domoroci u Kanadi organizirali su povorke i blokirali autoceste, a podršku im daju i pristalice stigle sa Novog Zelanda i Bliskog istoka. Podrška stiže i od saveznih opozicionih stranaka, sindikata, vjerskih zajednica i naučnika.

Sporni zakoni

Cilj kampanje je skrenuti pažnju na teške uvjete života 1,2 miliona kanadskih domorodaca, uključujući siromaštvo, teško dostupnu pitku vodu, loše uvjete stanovanja, veliku stopu samoubistava i ovisnosti.

Kako prenose kanadski mediji, premijer je donio dva zakona, tzv. C-38 i C-45 kojima se mijenjaju odredbe zakona o ribarenju, zaštiti voda, energiji i zaštiti okoline.

Prema otvorenom pismu premijeru, Skupština kanadskih domorodaca ujedinjena je sa opozicijom protivljenju tim zakonima koji zadiru u prava domorodaca na njihovu zemlju i resurse i tvrde da se novim mjerama, koje nisu usuglašene sa Skupštinom, krši UN-ova deklaracija o pravima domorodačkih naroda koju je Kanada usvojila u novembru 2010.

Izvor: Agencije