Šira regija Pariza od idućeg ljeta bez starih dizelaša

Vlada Francuske se nada kako će to spriječiti sankcije EU-a zbog nepoštivanja evropskih standarda vezanih za kvalitetu zraka (EPA)

Šira regija francuske prijestolnice Pariza od idućeg ljeta će postati zona sa niskim nivoom emisija štetnih plinova, pri čemu će biti ograničeno kretanje starih automobila sa dizelskim motorima, odlučile su u ponedjeljak regionalne vlasti.

Administrativno vijeće regije Pariza i njegovih predgrađa saopćio je na Twitteru kako je glasalo za zabranu dizelskih automobila koji su prvi put registrirani prije 31. decembra 2000. iz zone unutar drugog kružnog toka A86, koja obuhvata Pariz i 79 lokalnih zajednica oko njega, što je oblast sa 5,61 miliona stanovnika, prenosi Reuters.

Mjera zabrane će podrazumijevati upotrebu novog francuskog sistema vinjete „Crit”Air“, koji identificira starost automobila i nivo zagađenja stikerima u boji.

Automobili sa stikerom 5, odnosno automobili sa dizelskim motorima registrirani od 1997. do 2000, kao i automobili bez stikera, bit će zabranjeni.

Sankcije Evropske unije

Vijeće planira postepeno pooštriti propise kako bi do 2030. širom regijom Pariza saobraćali samo električni automobili ili oni na hidrogensko gorivo.

U centralnom Parizu, dizelski automobili registrirani prvi put prije 2000. zabranjeni su od jula 2017. godine.

Petnaest francuskih metropolitenskih oblasti uključujući Lion, Nicu, Eks-Marsej i Tuluz prošlog mjeseca se saglasilo da uvede ili ojača zone s niskim nivoom emisija štetnih gasova do 2020. godine.

Vlada Francuske se nada kako će to spriječiti sankcije EU-a zbog nepoštivanja evropskih standarda vezanih za kvalitetu zraka.

Izvor: Agencije