Sir Alex Ferguson ambasador UEFA-e

Ferguson je s Manchester Unitedom osvojio 38 trofeja za 26 godina

Donedavni menadžer Manchester Uniteda Alex Ferguson obavljat će funkciju ambasadora Evropske nogometne federacije, saopćio je u petak predsjednik UEFA-e Michel Platini.

Sedamdesetdvogodišnji Ferguson je na kormilu Uniteda proveo 26 godina, prije nego što se krajem prošle sezone povukao, pošto je osvojio 13. titulu u Premiershipu.

“Sir Alex Ferguson će biti predsjednik foruma elitnih trenera, koji se sastaje svake godine. Ferguson će, također, biti član tehničke studijske grupe Lige prvaka i prvenstva Evrope”, rekao je Platini na sastanku Izvršnog komiteta UEFA-e u Nyonu.

Ferguson je kazao da mu je “čast i zadovoljstvo” što će obavljati funkciju ambasadora UEFA-e.

Sir Alex Chapman Ferguson je bivši nogometni menadžer i igrač, koji je od 1986. do 2013. godine bio na kormilu Manchester Uniteda.

Smatra se jednim od najuspješnijih i najpoštovanijih menadžera u historiji tog sporta.

Na čelu Uniteda 26 godina

Sa više od 26 godina na čelu kluba Ferguson je trener s najviše staža u Manchester Unitedu, prije Sir Matt Busbya, koji je taj posao radio 25 godina.

Osvojio je mnoge nagrade i vlasnik je više rekorda, uključujući i rekordan broj nagrada za menadžera godine u historiji britanskog nogometa.

On je 2008. godine postao treći britanski menadžer, koji je Ligu prvaka osvojio više od jednom.

Godine 1999. je, također, proglašen vitezom.

Ferguson je 8. maja 2013. godine najavio da se povlači sa pozicije menadžera Manchester Uniteda.

Za 26 godina u klubu osvojio je 38 trofeja, uključujući 13 naslova prvaka Premiershipa, te dvije titule prvaka Lige prvaka.

Izvor: Agencije