Ministarstvo odbrane BiH: Posljednji put da su nas zatekli nespremne

Napad na vojnike u sarajevskom naselju Rajlovac je teroristički čin, a cilj je bio napad na Oružane snage Bosne i Hercegovine, a samim tim i na BiH, ocijenili su zamjenici ministrice obrane te države, Boris Jerinić i Emir Suljagić.

Oni su, na konferenciji za novinare u Sarajevu, iznijeli niz kritika na račun policijskih agencija u BiH koje su ih isključile iz istražnog postupka nakon dvostrukog ubojstva u Rajlovcu.

“Policijske strukture su isključile sve vojne organe iz procesa istrage. Istragu je preuzelo Kantonalno tužilaštvo, zatim Tužilaštvo BiH, a potom SIPA. Oružane snage su tek u ponoć od Kantonalnog tužilaštva dobile zvanične podatke o imenima ubijenih vojnika”, istakao je Jerinić.

Naglasivši da je izostala koordinacija između nadležnih struktura, Jerinić je rekao da se to pitanje mora riješiti s drugim sigurnosnim strukturama.

Naoružani Enes Omeragić ubio je sinoć vojnika Armina Salkića i Nedeljka Radića u sportskoj kladionici u naselju Rajlovac.

U Ministarstvu obrane navode kako nemaju informacija o tome da je ubojica poznavao vojnike te dodao da vojnici nisu sudjelovali u mirovnim misijama.

Dan žalosti zbog pogibije vojnika

Suljagić je ocijenio kako se “ne smije relativizovati ovaj teroristički čin”.

“Ovo je bio pucanj u naš način života, pucano je u Armina i Nedeljka, pucano je u njihov zajednički rad. Ime ovog problema je terorizam i stvari treba nazvati pravim imenom. Zatekli su nas nespremne, i to ne našom krivicom, i ovo je posljednji put da nas zateknu nezaštićene”, poručio je Suljagić.

Prema njegovim riječima, “BiH definitivno ima problem s terorizmom”.

Načelnik Oružanih snaga BiH, general Anto Jeleč potvrdio je kako je, osim dvojice ubijenih, u napadu ozlijeđen vojnik Dževad Ljukovac. Dodao je kako Oružane snage rade sve da zaštite svoje vojnike i doprinesu miru i sigurnosti u BiH.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine proglasilo je sutra, 20. novembra, Danom žalosti nakon što su sinoć ubijena dva pripadnika Oružanih snaga BiH.

Mektić: Nekoordiniranost agencija

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je danas u Sarajevu da će se u BiH morati pronaći način za obračun sa radikalnim grupama budući da se komplicira situacija kada je u pitanju terorizam, globalno i lokalno, te i BiH može imati ozbiljnijih problema.

Istakao je kako se sinoć ponovo pokazala nekoordiniranost između policijskih agencija, dodajući da tek sada postoje osnovana sumnja i osnovane indicije da se radi o terorizmu.

„Nekoordinirano se djelovalo, primjetna su bila otimanja oko toga ko će vršiti uviđaj, ko će da istražuje, budući da su nadležnosti drugačije ukoliko se radi o ubistvu ili o terorizmu. Kantonalna tužiteljica je tvrdila da se radi o ubistvu, sve dok državni tužilac nije rekao da se radi o terorizmu“, navodi Mektić.

To se ubuduće, ističe, neće smjeti događati jer će se aktima predvidjeti kada se u slučaj uključuje državni tužilac i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), a to se može riješiti sa posebnom ovlaštenjima jer će tada biti dostupni drugačiji instrumenti.

Ministar podsjeća da je i ranije upozoravao na radikalizaciju u BiH koja je vodila ka nasilnom ekstremizmu koji se poslije toga završavao pojedinim terorističkim djelima.

Ponovio je da u BiH postoje određene lokalne zajednice na kojima ne funkcionira pravna država, gdje su napravljene radikalne zajednice koje ne priznaju ovu državu i pravni poredak. Oni, tvrdi Mektić, poštuju druge propise te se mora naći način da se tamo dovede pravna država i uspostavi i silom, ako ne može drugačije, pravni poredak.

Osuda iz Predsjedništva BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine najoštrije je osudilo “brutalni teroristički napad” na pripadnike Oružanih snaga BiH u Rajlovcu.

Od nadležnih pravosudnih i policijskih organa Predsjedništvo BiH zahtijeva provedbu i detaljnu istragu, s ciljem potpunog rasvjetljavanja i utvrđivanja svih okolnosti napada.

Predsjedništvo BiH je izrazilo iskrenu sućut obiteljima tragično stradalih vojnika, a narode i građane Bosne i Hercegovine poziva da “u teškim trenucima budu ujedinjeni u osudi beskompromisne borbe protiv terorizma i nasilnog ekstremizma”.

Otac: Više mi je žao vojnika, nego sina

Šahin Omeragić, otac Enesa Omeragića, priznao je kako više žali za poginulim vojnicima nego za sinom, prenosi Anadolija.

Za cijeli događaj doznao je iz medija, rekavši kako nije mogao vjerovati što se dogodilo.

“Enes je živio u prizemlju četiri godine. Nismo bili u svađi, ali nismo posebno kontaktirali. Sâm je živio. Nisam mogao da vjerujem. Ne znam odakle mu oružje, jer nikad u kući nije bilo oružja”, kazao je Šahin.

Vojska i policija i danas su provodili uviđaj [Anadolija]

Zbog dvostrukog ubojstva u Rajlovcu, danas će biti održana izvanredna sjednica Vijeća ministara BiH.

Oglasio se i visoki predstavnik Valentin Inzko, izrazivši sućut obiteljima dva pripadnika Oružanih snaga BiH, Armina Salkića i Nedeljka Radića.

Oštro osudivši ovaj napad, visoki predstavnik je pozvao odgovorne sigurnosne agencije i nadležne organe da provedu brzu i temeljitu istragu o ovom napadu.

“Ovo je ozbiljan i tragičan događaj u kojem su dva pripadnika Oružanih snaga BiH, dva ljudska bića, dva sugrađanina, izgubila život. Ovaj bezumni čin ne smije biti iskorišten za politizaciju. Svi se trebaju suzdržati od ishitrenih zaključaka sve dok nadležne institucije ne završe istragu. Siguran sam da će agencije za provođenje zakona u BiH provesti brzu i potpunu istragu“, rekao je visoki predstavnik.

Pooštrene mjere sigurnosti

Razina sigurnosti svih policijskih agencija je pojačana, a na svim lokacijama Oružanih snaga Bosne i Hercegovine poduzete su potrebne sigurnosne mjere.

Muškarac naoružan automatskim oružjem ušao je sinoć oko 19:35 u sportsku kladionicu u naselju Rajlovac i ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH, Armina Salkića (26) iz Viteza i Nedeljka Radića (34) iz Nevesinja te ranio još jednu osobu.

Pri izlasku iz kladionice pucao je i na autobus gradskog prijevoza u kojem su od krhotina razbijenih prozora lakše ranjene još tri osobe. Napadač, kojeg su očevici identificirali kao Enesa Omeragića, udaljio se u pravcu obližnjeg naselja Sokolje i skrio u obiteljsku kuću.

Policija je ubrzo blokirala cijelo naselje i opkolila Omeragićevu kuću. Pregovori o predaji navodno su trajali nekoliko sati, a nešto prije ponoći Omeragić je izvršio samoubojstvo.

“Osoba koja se sumnjiči za ubistvo dva vojnika, u kući .. izvršila je samoubistvo, najvjerovatnije upotrebom eksplozivne naprave”, potvrdio je glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić, koji je prethodno bio u kući osumnjičenog.

“Pucanj u pripadnike Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je pucanj u državu Bosnu i Hercegovinu”, ocijenio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić nakon sastanka kojem su prisustvovali predstavnici policijskih agencija u BiH i Ministarstva obrane, održanog u Sarajevu nakon ubojstva dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH u Rajlovcu.

“U bilo kojoj državi svijeta, pa tako i u BiH, nedopustivo je da bilo ko, iz bilo kojih razloga može pucati u uniformisanog policajca ili vojnika, jer su oni predstavnici države BiH. Stepen sigurnosti će biti povećan na najveći nivo i u okviru nadležnosti policijskih i sigurnosnih agencija nastavit ćemo borbu u cilju onemogućavanja i sprečavanja ovakvih i sličnih događaja”, dodao je Zvizdić.

Izvor: Al Jazeera i agencije