SIPA najavljuje nova hapšenja i optužnice u BiH

SIPA je u rješavanju slučajeva sarađivala s policijskim agencijama iz regije (Anadolija)

Iz Državne agencije za istragu i zaštitu su u petak najavili da će u narednom periodu biti provedena nova hapšenja i biti pokrenute nove optužnice.

“Očekujte da ćemo vrlo brzo imati nova hapšenja i nove predmete, s prvenstvenim ciljem da rasvijetlimo krivična djela i da spasimo narod ove zemlje od tih pojava”, poručio je vršilac dužnosti šefa Kriminalističko-istražnog odjela SIPA-e Vahidin Šahinpašić na konferenciji za novinare u Sarajevu, upriličenoj povodom velikog broja akcija koje su provedene posljednjih dana, prenosi Anadolija.

On se obratio povodom operativnih akcija “Papirus”, “List II”, “Box”, “Snimak”, “Zenica” u sjedištu SIPA-e, koja ulaže “napore da prepozna i dokumentira teške odlike krivičnih djela koji se dešavaju u Bosni i Hercegovini“.

Uhapšeno pet osoba

U proteklih pet dana, prema riječima Šahinpašića, uspjeli su napraviti nekoliko akcija, od kojih je izdvojio akciju “Snimak” italijanskog novinara, u kojoj su u brzoj reakciji uspjeli utvrditi identitete svih lica sa snimka, fiksirati sve lokacije sa istog snimka i prikupiti sve potrebne naredbe Tužilaštva i Suda Bosne i Hercegovine i krenuti u akciju.

“Tokom mjera koje je policija poduzela u ovom predmetu lišili smo slobode pet lica, uspjeli pronaći jedan dio naoružanja sa ovog snimka te nastavljamo raditi kako bismo potpuno dokazali ovo krivično djelo”, istakao je Šahinpašić.

Kako je kazao, potpunu istinu još nemaju, imaju određene naznake priznanja te da tragaju za kompletiranjem svih tih stvari sa snimka.

“Možda tokom iduće sedmice da sve bude riješeno. Osobe su bile poznate kao lica koja su se dovodila u vezu s opojnim drogama, ali nisu nam bila poznata za krivična djela trgovine oružjem”, pojasnio je Šahinpašić.

Italijanski novinar se, kako je kazao, nalazi na prijavi SIPA-e, što znači da je lice koje je osumnjičeno za izvršenje krivičnog djela.

Predmet ‘Papirus’

Kada je u pitanju predmet “Papirus”, koji je završen prije tri dana, naglasio je Šahinpašić da su u tom predmetu prepoznali kriminalnu grupu koja je vršila krivična djela krivotvorenja isprave i krađe identiteta u Bosni i Hercegovini.

“Utvrdili smo vremenski period trajanja te grupe, nakon toga dokazali sve ono što su oni uradili u ovom predmetu i krenuli u operaciju, u sklopu koje smo lišili slobode deset lica, dok za dva lica i dalje tragamo”, kazao je Šahinpašić.

Prema njegovim riječima, u toku dokumentiranja ovih djela uspjeli su dokazati da je grupa kroz kriminalno djelovanje izradila 36 lažnih identiteta i isto toliko dokumenata Bosne i Hercegovine i izvršila krađu 42 druga identiteta.

“Takvi dokumenti plaćani su i do 10.000 eura i registrirani su na teritorijama drugih kontinenata. Akcija ‘Papirus’ rađena je s kolegama iz Srbije, koji su još prije par mjeseci u Srbiji pronašli dvije laboratorije gdje su se dokumenti lažni proizvodili”, pojasnio je Šahinpašić.

Naglasio je da je veći broj lica koja su izradila dokumente iz Srbije i iz drugih zemalja iz okruženja.

Vezane akcije

“To su lica iz Srbije i Bugarske. Mogu samo reći da se radi o licima iz kriminalnog miljea. Oni su dokumente izrađivali sebi. Kriminalac sebi u cilju da ih koristi u međunarodnom prometu”, poručio je Šahinpašić.

Šahinpašić je istakao da je danas na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine u toku akcija  “List II”, “Box”.

“Radi se o vezanoj akciji, u kojoj smo prepoznali kriminalnu grupu i dokazali ova krivična djela organiziranog kriminala i nedozvoljenog prometa akciznih proizvodia, prije svega duhana. U ovoj akciji smo lišili slobode 30 lica, pretresli 42 lokacije na teritoriji Bosne i Hercegovine, pronašli veliki broj dokaza, od kojih izdvajamo 25 tona duhana, zatim šest sklopova za mašine za proizvodnju i pakovanje duhana”, kazao je Šahinpašić.

Tokom dana će ta lica biti predata u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije