Singapur obavio smog, najgori u tri godine

Ovo je prvi put da je 24-satni pokazatelj prešao 100 od augusta 2016., pokazuju podaci (Reuters)

Kvalitet zraka u Singapuru pogoršao se do “nezdravih” razina u subotu prvi put u posljednje tri godine, pokazuju podaci Nacionalne agencije za okoliš (NEA) prijeteći produbljivanjem regionalnog spora zbog šumskih požara, javlja Hina pozivajući se na Reuters.

Tokom svake sezone bez kiše, smog zbog požara za čišćenje tla radi palminog ulja i industrije celuloze i papira u Indoneziji prekriva nebo nad većim dijelom regije, povećavajući zabrinutost za javno zdravlje te stvarajući brige turističkim operaterima i avionskim kompanijama.

Indeks 24-satne zagađenosti, koji singapurska agencija NEA koristi kao pokazatelj, bio je u rasponu 87-106 poslijepodne. Očitanja iznad 100 smatraju se nezdravim.

Ovo je prvi put da je 24-satni pokazatelj prešao 100 od augusta 2016., pokazuju podaci.

Molitva za kišu

“Bilo je pogoršanja u uslovima sumaglice u Singapuru ovo poslijepodne”, objavila je NEA.

Mnogi ljudi u subotu su izabrali ostati kod kuće dok je grad omotan sivom maglom.

Kvaliteta zraka u indonezijskim gradovima najbližim požarima došla je na opasne razine i u srijedu su hiljade islamskih vjernika sudjelovale u molitvama za kišu.

Sljedeći vikend u Singapuru će se održati automobilistička utrka Grand Prix formule 1, događaj koji će privući pozornost svijeta na tu turističku destinaciju.

Izvor: Agencije