Singapur: Na sajmu vrtlarstva 70.000 biljaka

Najveći sajam vrtlarstva u Aziji održava se u Singapuru. Svake godine veliki broj dizajnera dolazi ovamo predstaviti svoju kreativnost. “Vrtlarstvo za sve” je moto ovogodišnjeg festivala. Ukupno 70.000 biljaka na 10 hektara površine i rekordan broj učesnika. Ovdje ima za svakog ponešto. Bez obzira na to imate li smisla za vrtlarstvo, ili ne.

Ove godine na festival je došlo i 47 stranih dizajnera iz cijelog svijeta. Gavin McWilliam iz Wilson McWilliam Studiosa pripada jednom od vodećih dizajnerskih timova u svijetu hortikulture. Kaže kako mu Singapur nudi nešto što poznatiji festivali, poput onog u Philadelphiji ili Londonu, ne nude.

“Singapur je izuzetno važan u svijetu vrtlarstva. To je festival koji stalno dobija na popularnosti. A dizajnerima omogućuje uistinu ambiciozne projekte, poput ovog, koje ne možete predstaviti u, recimo, Chelseau”, dodaje.

Posebno zanimljiv dio sajma nazvan je “Tišina”. Prostor ograđen betonskim zidom nudi potpunu izolaciju. Posjetioci vole instalacije u kojima je prostor za bilje potpuno izoliran. Kenny Eng iz kompanije Nyee Phoe Flower Gardens je čovjek koji stvara ambijentalne prostore ukrašene biljkama.

Balkoni kao vrtovi

“U Singapuru su zgrade posvuda. Veoma je bitno da imamo zelene površine oko nas. Da se u njima doslovno sklonimo. Jer, u svijetu u kakvom živimo moramo imati više vremena za sebe, a ne trčati za vremenom”, objašnjava Eng svoje vrtlarske ideje.

Urbanizacijom se zelene površine smanjuju, a dizajneri pokušavaju osporiti pretpostavku da se s tim u vezi ništa ne može napraviti. Balkoni su dokaz tome, jer vrtovi u njima dokazuju da se i najmanja površina može pretvoriti u mjesto za relaksaciju ili uzgoj biljaka.

“No nije sve u biljkama lončanicama, aranžiranju stolova i prekrasnima izložbama na visinama. Neki cvjetni eksponati dizajnirani su za nošenje, dajući publici novi materijal za razmišljanje”, izvještava iz Singapura novinar Al Jazeere Sohail Rahman.

I posjetioci sajma uživaju u izložbenim eksponatima, koje većinu ostavljaju bez daha. Neke od stvari koje se mogu vidjeti na sajmu možda vam se i ne bi svidjele, ali singapurski festival vrtlarstva nudi za svakog ponešto.

Izvor: Al Jazeera