Sindikati: U štrajku u hrvatskim školama više od 80 posto zaposlenih

Škola, Učenici
Frontalni štrajk u skladu je s najavama sindikata da će zaoštriti retoriku nakon posljednje odluke Vlade koju smatraju sramotnom (AP)

Osamdesetpet posto zaposlenih u srednjim te 89 posto zaposlenih u osnovnim školama u Hrvatskoj odazvalo se u četvrtak štrajku, pokazali su podaci za jutarnju smjenu koje su iznijela dva najveća hrvatska školska sindikata, prenosi Hina.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSSH) Branimir Mihalinec rekao je da nisu prikupljeni svi podaci iz svih škola u Hrvatskoj, s obzirom da je pao sustav Carneta, glavni elektronički servis preko kojega su sindikati zaprimali izvješća o odazivu.

“I oni koji nisu članovi sindikata priključili su se štrajku. Danas je frontalni udar, više od tisuću ustanova, gotovo svi zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja su danas u štrajku”, kazao je Mihalinec na konferenciji za novinare.

Poručio je premijeru Andreju Plenkoviću, koji je u srijedu rekao da mu “nije jasno čemu štrajk učitelja”, da brojke o odazivu pokazuju da učitelji jasno znaju zašto štrajkaju.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem smatra kako Vlada itekako može biti zabrinuta s obzirom na inicijalne brojke o odazivu štrajku.

Čelnici većinskih školskih sindikata nakon neuspjelog mirenja s Vladom Hrvatske, koja je odbacila njihove zahtjeve za šestpostotnu povišicu plaća u školstvu, najavili su od četvrtka ujutro početak štrajka u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.

Štrajk je započeo jutros, a nakon resorne ministrice Blaženke Divjak i Hrvatske narodne stranke (HNS) iz čijih redova je stigla na ministarsko mjesto, podrška zahtjevima zaposlenika i učitelja u školama stigla je i od zagrebačkog gradonačelnika i predsjednika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića.

Bandić je u četvrtak pozvao hrvatskog premijera da hitno riješi problem da se od 1. rujna učiteljima i nastavnicima poveća plaća za šest posto, od 1. siječnja 2020. za četiri posto i od 1. siječnja 2021. za sedam posto i naglasio da to nije njegov uvjet premijeru već uvjet svih uvjeta, prenijela je Hina.

Bandić: Od premijera očekujem promptnu reakciju

Bandić je na konferenciji za novinare rekao kako ne govore da će izaći iz vladajuće koalicije jer imaju suradnju s Vladom na projektima, a, kako ocjenjuje, ovo je projekt svih projekata.

Smatra da je ministrica znanosti i obrazovanja problem povećanja plaća trebala riješiti ranije, podsjetivši da su iz Stranke rada i solidarnosti još u kolovozu apelirali na nju da to riješi.

Bandić je dao punu podršku učiteljima i nastavnicima, poručio kako od premijera očekuje promptnu reakciju da danas to riješi i da djeca, rekao je idu u školu.

Istaknuo je da ima povjerenja u premijera Andreja Plenkovića, u njegovu razboritost i mudrost jer, dodao je, on isto tako zna da Hrvatske nema bez ‘živih ljudi, obrazovanih i zaposlenih ljudi, a učitelji su temelj hrvatskog obrazovanja’.

Proces mirenja između Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSSH) i Sindikata hrvatskih učitelja (SHU), s jedne strane, i Vlade, s druge, završio je neuspješno, prenijela je ranije agencija Hina. 

Nakon drugog kruga mirenja Vlada nije udovoljila njihovim zahtjevima za povećanje koeficijenata složenosti poslova u sustavu obrazovanja od 6,11 posto.

“Vlada je u cijelosti odbila naše zahtjeve za izmjenama koeficijenata složenosti poslova u sustavu odgoja i obrazovanja. Vlada je nudila kroz dodatke povećanje osnovice od dva posto 1. listopada i dva posto 1. lipnja 2020. To je za sindikate neprihvatljivo i zato je mirenje neuspješno završilo”, rekao je Mihalinec.

HNS: Povećanje koeficijenata ili odlazimo iz Vlade

Kazao je i da će u četvrtak sve nastavno i nenastavno osoblje u osnovnim i srednjim školama štrajkati. 

Štrajk se zatim od petka nastavlja cirkularno, svakog dana u određenim županijama, do ispunjenja sindikalnih zahtjeva.

Ministar rada Josip Aladrović u četvrtak je rekao da Vlada nije spremna mijenjati koeficijente prosvjetarima, a HDZ neće pristati na ultimatume HNS-a koji prijeti izlaskom iz koalicije ako se ti koeficijenti iduće godine ne povećaju za 4,3 posto.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak iz redova Hrvatske narodne stranke (HNS), koalicijskog partnera Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) rekla je ranije kako je štrajk legitimno sredstvo koje sindikati u ovoj situaciji mogu upotrijebiti.

Ministrica obrazovanja izjavila je u subotu da će se, kao i uvijek, boriti za učitelje, tako i sada kad je riječ o poboljšanju njihova materijalnog statusa.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u srijedu je navečer izjavio da zastupnici HNS-a neće glasati za proračun za 2020. u kojemu neće biti predviđeno povećanje koeficijenata za 4,3 posto za prosvjetne djelatnike te da samim time HNS nema što raditi u Vladi, prenijela je u srijedu Hina. 

Povećanje koeficijenata i plaća učiteljima politički je prioritet HNS-a, koji je u Vladu ušao zbog političke stabilnosti koja je tada društvu bila potrebna i ono što je najvažnije obrazovne reforme, izjavio je Vrdoljak u stanici sastanka stranačkog vodstva.

“Vodstvo stranke danas je, na temelju prethodno donesenih odluka na predsjedništvu stranke i središnjem odboru zaključilo da ako ne bude predviđen rast koeficijenata u proračunu za 2020. od 4,3 posto HNS neće glasati za taj proračun, a samim time nemamo mi više što raditi u Vladi”, kazao je predsjednik HNS.

Plenković: Nije mi jasno čemu štrajk

Vrdoljak je rekao da je povećanje od dva posto u ovoj godini već neosporno jer je premijer to prihvatio u rebalansu proračuna, a za sljedeću traže da se u proračunu predvidi četiri posto.

Vrdoljak je kazao da u slučaju da se ne predvidi povećanje koeficijenata od četiri posto za nastavnike i učitelje, oni neće glasati za proračun, a samim time je njihova pozicija u Vladi bespredmetna.

To, naglasio je, nije pitanje ucjene, već je to pitanje političke odluke da je reforma obrazovanja fokus interesa HNS-a, roditelja, učenika i nastavnika.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je kako mu nije jasno čemu štrajk učitelja i to u mjesecu u kojemu su učitelji i profesori dobili dva posto veću plaću nego mjesec prije.

Kaže da su čelnici sindikata školstva Sanja Šprem i Branko Mihalinec htjeli da Vlada jednostranom odlukom promijeni uredbu o koeficijentima plaća i dodao da to nije dokument o kojem se pregovara, nego ga Vlada donosi.

Objasnio je kako je temeljem formule dogovorene zajednički sa sindikatima i Vladom dosad povećana plaća za više od 11 posto, u što su uključeni i sindikati koji se tiču školstva i prosvjete, a na nedavnom sastanku ponuđeno im je povećanje od dva posto već za ove mjesece.

“Mi smo im ponudili za ovu godinu povećanje od dva posto, da su prihvatili sada bi imali još dva posto. Nisu prihvatili da njihovi članovi dobiju uz dva posto još dva posto. U okviru procesa mirenja ministar Josip Aladrović ponudio je još dva posto za iduću godinu. Moja poruka je bila da vam nudim dva posto, a kada vidimo što je realno, s obzirom na brojne pritiske na proračun za 2020. mi ćemo doći s onim što tada bude realno”, rekao je.

Ministrica: Organizirati neki oblik rada za djecu

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u srijedu je nakon sastanka koalicijskih partnera istaknuo da će se još razgovarati o stavu HNS-a te poručio da u HDZ ne pristaju na ultimatume i spremni su na sve opcije.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak pozvala je roditelje povodom najavljenoga štrajka da budu u kontaktu sa školama, a ravnatelje da osiguraju neki oblik rada za djecu, rekavši da je “ljuta” zbog neuspjelog procesa te da je njezina zadaća boriti se za reformu i status učitelja i škola.

Najvažniji su sigurnost, prava i interesi učenika stoga ravnatelji, koji su sada nadležni u školama, trebaju prema tome uskladiti svoje postupanje, rekla je Divjak u izjavi za medije u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Ravnatelji su, dodala je, dobili upute te je najvažnije da su vrata škole otvorena i da se u uvjetima štrajka osigura odgojno-obrazovni ili neki drugi rad za djecu koja su u školi.

Tamo gdje su nastavnici i učitelji u štrajku ne može biti nastave, ali se o sigurnosti učenika treba voditi brige i to je važno, dodala je.

Izvor: Agencije