Sindikati SAD-a protiv aparthejda u Izraelu

EU predstavlja 30.000 radnika diljem SAD-a u privatnom i javnom sektoru (Screenshot)

Piše: Fahrudin Smailović

Jedan od istaknutih industrijskih sindikata u SAD-u glasao je kako bi podržao ciljeve globalnog bojkota Izraela BDS (Boycott, Divestment, Sanctions” /Bojkot, neinvestiranje, sankcije) u znak protesta zbog “dugogodišnjeg kršenja ljudskih prava Palestinaca”, čime se pridružio brojnim institucijama širom svijeta koje su se odlučile na takav potez.

Na skupu Ujedinjenih sindikata energetike SAD-a (United Electrical, Radio & Machine Workers of America, EU) u Baltimoreu prošle sedmice raspravljalo se o nizu stranih i domaćih političkih pitanja, uključujući i poziv na bojkot Izraela i podršku nuklearnom sporazumu s Iranom.


Sindikat se uspješno borio i protiv afričkog
aparthejda 1987. godine [Facebook/euenion]

U saopćenju sindikata navodi se da su članovi glasali u korist “pravde i mira za narod Palestine i Izraela”, navodeći izraelski negativni rekord o pitanju ljudskih prava, “koji počinje etničkim čišćenjem 750.000 Palestinaca u periodu 1947-48, zahvaljujući kojem je veći dio Palestine pretvoren u Državu Izrael.”

Cilj ovog poteza, navode u Sindikatu, jeste da se Izrael prisili da okonča aparthejd nad Palestincima, na isti način kao što je okončan južnoafrički aparthejd 1980. godine.

Globalni BDS pokret osnovali su 2005. godine, palestinski trgovački sindikati i predstavnici civilnog društva. Od međunarodnog civilnog društva i svih savjesnih ljudi zatraženo je da podrže kampanju po uzoru na bojkot koji se primjenjivao protiv Južne Afrike u doba aparthejda.

Ukidanje pomoći Izraelu

EU je u rezoluciji pozvao da SAD prestane pomagati Izrael. Od SAD-a se traži da podrži uspostavu mira na način da Palestincima bude omogućeno pravo na samoopredjeljenje i povratak.

Ovom rezolucijom EU se pridružio sindikatu COSATU iz Južne Afrike, britanskom Unite Union i mnogim drugim radničkim udruženjima, koja podržavaju BDS kako bi se postigao mir i pravda u Palestini i Izraelu.

“Dostigli smo prijelomnu tačku kada je Izrael pokrenuo rat protiv Gaze 2014. godine, kada je poginulo više od 2.000 ljudi, uključujući 500 djece. Budući da se Izrael ne želi baviti stvarnim pregovorima o okončanju agresije, sindikat je morao preduzeti ovaj potez kako bi se stalo na kraj konfliktu u toj regiji”, kazao je Carl Rosen, predsjednik Zapadne regije i član Izvršnog odbora.

Na sastanku je raspravljano o nizu drugih vanjskopolitičkih pitanja, a Sindikat je usvojio zahtjev da se okonča američka vojna intervencija na Bliskom istoku i drugim područjima.

“Mi (se trebamo) osloboditi ove kulture rata”, rekao je Mike Ferritto, lokalni delegat.

“Nanijeli smo dovoljno štete. Moramo izaći sa Bliskog istoka”, istakao je delegat Brandon Dutton.

Glasanje o Izraelu potaknuto je susretom s palestinskim sindikalistima tokom Svjetskog socijalnog foruma u Tunisu.

Jedna od učesnica, delegatkinja Autumn Martinez, koja je podržala rezoluciju, rekla je: “Apsolutno je odvratno ovo što se događa. Sloboda Palestini!”

Zahvalnost iz Palestine

EU predstavlja 30.000 radnika diljem SAD-a u privatnom i javnom sektoru. Taj sindikat navodi da podrška BDS-u predstavlja nastavak tradicije hrabrih istupa o pitanjima vanjske politike, poput onog o protivljenju rata u Vijetnamu.

Palestinski Sindikat poštanskih radnika izrazio je EU-u “najdublju zahvalnost zbog hrabre rezolucije o pravdi i miru za palestinski i izraelski narod”, navodi se u pismu Sindikata.

“Cijenimo to što ste pozvali Vladu SAD-a da promijeni svoju jednostranu vanjsku politiku koja se ne obazire na ljudska prava i sprečava postizanje pravednog mira. U potpunosti odobravamo vaš poziv na BDS bojkot, pokrenut prije deset godina”, saopćeno je iz palestinskog Sindikata, u kojem se nadaju da će i drugi američki sindikati napraviti sličan potez.

Protivljenje Izraela

Rezoluciji su se oštro usprotivili pristalice Izraela i antisemitske grupe.

“Rezolucija sugerira da je Izrael osnovan bespravno i odbija priznati da su Jevreji autohtoni narod i da imaju neotuđivo pravo na samoopredjeljenje”, rekla je Roz Rothstein, generalna direktorica proizraelske organizacije StandWithUs.

“Sindikat je potkopao svoju tvrdnju da zastupa pravdu i ljudska prava, pozivajući na ‘pravo na povratak” (za sve Palestince), čemu se američki predsjednik Barack Obama i drugi svjetski čelnici izričito protive, navodeći da bi to dovelo do nestanka Izraela kao jevrejske države”, kazala je ona.

Na odluku američkog sindikata reagirao je i Jonathan Greenblatt, predsjednik Antidifamacijske lige (ADL).

U pismu Bruceu Klippleu, predsjedniku sindikata EU, izrazio je “duboku zabrinutost” ADL-a zbog odluke američkog sindikata da podrži pokret BDS.

Istakao je da da rezolucija “predstavlja vrlo iskrivljenu sliku sukoba između Izraela i Palestinaca, uključujući nemoralne i posve neutemeljenim zahtjevima da je Izrael počinio etničko čišćenje 750.000 Palestinaca 1947. i 1948. godine.”

Bojkot Izraela mogao bi dovesti do pravnih problema za kompanije čiji su radnici članovi sindikata EU, podsjeća njujorški portal Observer.

Sindikat EU nije odgovorio na optužbe proizraelskih grupa.

Izvor: Al Jazeera