Sindikati protiv ukidanja dodatka na staž

Dan nakon što je Hrvatska vlada donijela nove mjere za spas prazne državne blagajne javljaju se prvi oštećenici, jer se većina sindikata zaposlenika u javnim i državnim službama usprotivila Vladinoj namjeri da ukine dodatke za vjernost službi, odnosno tzv. dodatke na staž i to za one koji u službi rade više od 20 godina. 

Viši savjetnik koji u javnoj ili državnoj službi radi više od 30 godina staža od idućeg bi mjeseca trebao primiti plaću umanjenu za 54 eura mjesečno što je godišnje blizu 650 eura ili gotovo cijela jedna plaća.

Iako je dodatak na staž zajamčen kolektivnim ugovorima, država je svojim zaposlenicima to odlučila ukinuti zakonom.

„Ugovorena prava se ukidaju zakonom, a ne pregovorima sa suprotnim stranama. To je nezamislivo u bilo kojoj drugoj demokratskoj zemlji, osim u demokratskoj zemlji koju vodi partija, a koja se zove Hrvatska“, tvrdi Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Ocjena ustavnosti

Sindikati zato najavljuju pokretanje zahtjeva za ocjenu ustavnosti novog zakona i optužuju Vladu za stvaranje pravno nesigurnog državnog sustava.

„Sve dok kolektivni ugovori ne budu imali snagu međunarodnih ugovora i ugovora s drugim kućama s kojima Vlada surađuje kroz javnu nabavu, neće biti pravne države. Ovo nije način – ovo je sramota“, kaže Gordana Jagar iz Sindikata Porezne uprave Hrvatske.

Sramota ili ne, pravni stručnjaci kažu da pravičnost ove odluke nije lako ocijeniti.

No, takva odluka nije ni prva takva jer je Vlada 2012. godine zakonom ukinula isplatu kolektivnim ugovorom zajamčenih božićnica i regresa.

„Ovdje se radi o sličnoj situaciji, ali bitno težoj. Tamo je bila uskrata samo jednog prava, a ovdje se radi o periodičnim davanjima koja uvećavaju koeficijent plaće. Ipak, kompliciranije je i iz te osnove treba vidjeti kakvo će rješenje biti u praksi“, navodi Viktor Gotovac s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Nemoguće poštivati kolektivne ugovore

Vlada tvrdi da izbora nema. Mnogi kolektivni ugovori potpisivani su u vrijeme boljeg gospodarskog stanja i sada ih, kažu, više nije moguće u potpunosti poštivati.

No, za neke se zaposlenike situacija mijenja iz mjeseca u mjesec.

„To se upravo dogodilo državnim i javnim službama – da smo u prosincu potpisali sporazum kojim nam se garantira plaća, a u ožujku se zakonom ta plaća derogira“, upozorava Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

„Kako to da se neke stvari, koje su u nekim slučajevima ugovora, sada moraju preispitivati u vrlo kratkom vremenu? To se može pokazati činjenicom da kada se pregovara, da se ne pregovara odgovorno“, konstatira profesor Gotovac.

Odgovoran će još jednom morati biti Ustavni sud i ocijeniti tko je ovoga puta u pravu – Vlada ili sindikati, zaključuje Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić.

Izvor: Al Jazeera