Sindikati najavljuju štrajk upozorenja

Srbija, sa blizu milion i 700.000 radnika, ima skoro 24.000 registriranih sindikata. Sindikalci reagiraju na Predlog novog zakona o radu, koji predviđa i izmjene u djelovanju njihovih organizacija.

Istupili su iz javnih rasprava o zakonu i za kraj januara najavljuju štrajk upozorenja, izvještava iz Beograda Al Jazeerina reporterka Jelena Milutinović.

Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd ima blizu 4.500 radnika i čak 24 sindikata. Samo u posljednja dva mjeseca formirana su tri nova. Na čelu jednog od njih je Al Jazeerin sagovornik Aleksandar Jokić. On kaže da je formiranje novih sindikata neophodno, jer oni veći često izgube borbenost. Zato su manji sindikati nedavno izašli na ulice, kako bi protestirali zbog napada na vozače.

Novi model reprezentativnosti

“Neki od sindikata jednostavno misle da slanjem dopisa iz kancelarije mogu da reše taj problem, a jedan veći broj manjih sindikata smatra da izlaskom na ulicu možemo širu javnost upoznati sa problemom koji ta profesija ima”, ističe Jokić, glasnogovornik Saobraćajnog sindikata GSP-a.

Novi zakon o radu, kako najavljuju u Ministarstvu privrede Srbije, trebao bi uvesti red i u sindikalno organiziranje. Od blizu 24.000 sindikata, koliko ih je u Srbiji, hiljade su nereprezentativne, odnosno ne mogu učestvovati u donošenju odluka u preduzećima.

Zato će se reprezentativnost utvrđivati po novom modelu. Predviđa se da radnici direktno plaćaju članstvo sindikatu za koji se odluče. Također, kako objašnjavaju u Ministarstvu privrede, predsjednici sindikata više neće imati povlašten položaj, odnosno bit će manje nego do sada zaštićeni od otkaza.

“Bilo bi dobro da se konačno utvrdi ko su sve reprezentativni sindikati u Srbiji, kako bismo zaista znali ko su pravi partneri za socijalni dijalog”, kaže kaže Aleksandar Stevanović, savjetnik ministra privrede.

On ističe da bi bilo lijepo da u Srbiji “imamo poštenu situaciju i da konačno počnemo jedan ozbiljan socijalni dijalog, koji nije postojao u prethodnim godinama”.

Haos u sindikalizmu

Branislav Čanak, predsjednik jednog od najvećih sindikata u Srbiji, tvrdi da u sindikalizmu te zemlje vlada haos, ali kako nova zakonska rješenja neće uvesti red. Oštro reagira na nedavne izjave ministra privrede Saše Radulovića da se sindikalni lideri bune zbog Zakona o radu, jer će izgubiti povlastice.

“Ja ću protiv njega podneti krivičnu prijavu, da se vidi na sudu koje to mi privilegije imamo kao sindikat i ja kao predsednik, da dokaže na sudu, a da ne govorim da ćemo sve ovo da internacionalizujemo”, kaže Čanak, predsjednik sindikata Nezavisnost.

Brojnost i postojeće stanje u sindikalnim organizacijama zbunjuju radnike. Kažu da sve više gube povjerenje. Javna rasprava o Zakonu o radu nedavno je završena i trebala bi se do kraja januara naći pred Skupštinom Srbije.

Izvor: Al Jazeera