Sindikati Croatia Airlinesa najavili štrajk

Ako dođe do štrajka propisan je obim poslova koji ne smiju prekidati za vrijeme akcije, što znači da će se moći obaviti 37 posto planiranih letova (Al Jazeera)

Čelnici tri sindikata koji djeluju u Croatia Airlinesu najavili su u ponedjeljak štrajk koji bi trebao početi u utorak, 14. maja, u šest sati ujutro, no ostavili su otvorenu mogućnost da do početka štrajka, ipak, postignu dogovor s Upravom CA, prenosi Hina.

Sindikati pilota, kabinskog osoblja i zemaljskog osoblja traže zadržavanje svih prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora koji je istekao u martu, jer su im novim Kolektivnim ugovorom, koji su s Upravom potpisala tri ostala sindikata CA, znatno smanjena primanja.

Sindikat koji okuplja radnike operative i administracije traži i odustajanje od najavljenog smanjivanja broja zaposlenih na tim poslovima za 27 posto.

Predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Zoran Bilić rekao je novinarima da su predstavnici pilota u ponedjeljak bili na radnom sastanku s ministrom rada i mirovinskog sistema Mirandom Mrsićem i predstavnicima Uprave, no nije postignut nikakav dogovor.

Bez pomaka

Zasad nije bilo pomaka u razgovorima, što ne znači da ih neće biti, izjavio je Bilić, dodavši da su piloti spremni učiniti sve da ne dođe do štrajka, jer će on naštetiti i kompaniji i zaposlenicima.

Ako dođe do štrajka propisan je obim poslova koji se ne smiju prekidati ni za vrijeme te akcije, što znači da će se moći obaviti 37 posto planiranih letova.

Predstavnica Sindikata kabinskog osoblja aviona Ivana Lojo zatražila je da se, osim zadržavanja dosadašnjih prava stjuardesa i stjuarda, dodatno utvrdi kako na mjestu člana kabinske posade ne mogu raditi osobe koje nisu zaposlene u Croatia Airlinesu.

Stjuardese se žale na to da su im novim kolektivnim ugovorom primanja srezana za čak 40 posto.

Masovno bolovanje

Nedavnu aferu u vezi s masovnim bolovanjem kabinskog osoblja i prijetnji otkazom za 42 zaposlenih tumače, pak, kao demonstraciju sile uprave, kako bi ih se prisililo da prihvate novi kolektivni ugovor.

Zbog straha od otkaza stjuardese se sada ne usude otići na bolovanje, bez obzira na zdravstveno stanje, tvrde iz Sindikata.

Predsjednik Samostalnog hrvatskog sindikata zaposlenih u zrakoplovstvu Tomislav Rajković zatražio je da uprava razmotri odluku o otkazima za 27 posto zaposlenih u operativi i administraciji, što je blizu 130 od ukupno 480 članova zemaljskog osoblja.

Tvrdi da je više od 15 posto otkaza štetno za CA, jer će se na mjesto otpuštenih radnika morati zapošljavati ljudi izvan kompanije.

Traži isplatu punih otpremnina, koje mogu dostići do 120.000 kuna (blizu 16.000 eura), a najavljuje i spremnost na odustajanje od štrajka ako u pregovorima dođe do pomaka.

Uprava CA najavila je da će se na zahtjeve sindikata očitovati na konferenciji za novinare, koja bi trebala početi uskoro.

Izvor: Agencije