Sindikat: Konzum otpustio više od 400 osoba u BiH

Država se mora hitno uključiti u rješavanje ovog problema, ističe predsjednik Sindikata PPDIVUT (Al Jazeera)

Trgovački lanac Konzum uručio je više od 400 otkaza u Bosni i Hercegovini, i to radnicima u Mostaru, njih blizu 400, te još 90 radnika u Tuzli.

Predsjednik Sindikata PPDIVUT Mehmed Avdagić potvrdio je to za Al Jazeeru i kazao da ta kompanija u ovoj fazi planira uručiti blizu 600 otkaza.

Dodao je da su informacije poznate određenim ljudima u Kompaniji i da javnost o tome ne zna puno.

“Ta skrivenost i netransparentnost može samo da izazove određene probleme i dileme kod ljudi”, kazao je Avdagić.

Sindikat zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini Bosne i Hercegovine (PPDIVUT) angažirat će advokate shodno potrebi na terenu.

“Svi radnici koji budu bili oštećeni i smatraju da moraju putem suda tražiti zaštitu, mi smo obavezni da pružimo tu pomoć”, istakao je Avdagić.

Predsjednik Sindikata je naglasio da se država mora hitno uključiti u rješavanje ovog problema, budući da se mnogi istaknuti kadrovi Konzuma pripremaju da napuste tu kompaniju.

“Naša država bi trebala da pravi kvalitetne poteze u smislu da preuzme upravljanje situacijom, da mi ovdje upravljamo situacijom, a ne da provodimo nametnutu odluku iz Zagreba. To je greška”, ocijenio je Avdagić.

Mnogi istaknuti kadrovi Konzuma pripremaju da napuste tu kompaniju, ističe Mehmed Avdagić [Al Jazeera]

Gubici dobavljača

Na pitanje da li je država konsultirala Sindikat u pokušaju da riješi situaciju, kazao je da nije i da zbog toga problemi i postoje.

Istakavši kako ne postoje nikakvi kriteriji, zatražio je od državnih organa da kao socijalni partneri sjednu i utvrde kriterije prema kojima će radnici moći ostati bez posla, ukoliko to bude potrebno.

“Ja zvanično izjavljujem da ne mogu ni za jednog radnika dati saglasnost da mu prestane radni odnos”, kazao je Avdagić i negirao da je dao saglasnost za raskid radnog odnosa za otpuštene radnike u Mostaru.

Ponovio je da se država mora uključiti što prije u rješavanje problema, budući da se radi o cijeloj teritoriji BiH, ne o jednom entitetu ili Distriktu Brčko.

“Konzum pokriva 40 posto tržišnog udjela. Tek ćemo da proizvedemo gubitke našim dobavljačima, odnosno proizvođačima. Ako se sada blokira isporuka roba, a već je blokirana, gdje će naši proizvođači?”, upitao je predsjednik Sindikata BiH.

Zaključio je da će to proizvođače primorati da prave nove planove za svoju proizvodnju, a to znači smanjivanje proizvodnje i manji broj radnika.

Utjecaj krize na BiH

Utjecaji krize u Agrokoru našli su se i ne dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je započela u srijedu, navodi portal Biznisinfo.ba.

Zastupnicima je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dostavilo informaciju o posljedicama krize u “Agrokoru” na bh. kompaniju i ukupnu ekonomiju, upozoravajući kako su potencijalno ugrožene hiljade radnih mjesta i dovedeni u pitanje ogromni prihodi.

U Agrokorovim kompanijama – kćerkama u Bosni i Hercegovini zaposleno je više od 5.200 radnika, aktivno je više od 1.300 dobavljača, a ova privredna društva imaju godišnji obrt od više od 500 miliona eura.

Prema dostupnim podacima, dugovanja dobavljačima Agrokorovih kompanija u BiH na dan 31. decembra 2016. godine iznosila su blizu 160 miliona eura, od čega 85 miliona eura domaćim dobavljačima, prenosi agencija Anadolija.

U prva tri mjeseca 2017. godine dugovanja prema bh. dobavljačima su smanjena na 66 milion eura, od čega je 37 miliona eura s dospijećem. Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, firme Agrokora u BiH nemaju dugovanja po osnovu PDV-a, zaključno s 30. martom 2017. godine.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o aktuelnoj krizi u Agrokoru i njenim poslovnim društvima u Bosni i Hercegovini s mogućim implikacijama na domaću ekonomiju.

Izvor: Al Jazeera i agencije